Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa: "Mogao bi postati doživotni čelnik"

Foto: HIna
 
XI Jinping definitivno se u utorak afirmirao kao najmoćniji čelnik posljednjih 40 godina u Kini: ušao je u povelju vladajuće Kineske komunističke partije, jednako kao i osnivač režima Mao Ce-tung.
 
Xi Jinping (64), na čelu partije od kraja 2012., uz to će nesumnjivo u srijedu dobiti novi petogodišnji mandat glavnog tajnika, što je najviši naslov u zemlji.
 
Okupljeni od prošlog tjedna na kongresu u Pekingu, što je više od 2300 delegata iz čitave zemlje, odobrili su u utorak uključivanje u povelju partije "misli Xi Jinpinga o socijalizmu na kineski način za novo razdoblje".
 
"Mogao bi postati doživotni čelnik"
 
Taj koncept odsad će predstavljati "vodič djelovanja" najveće stranke na svijetu (89 milijuna članova).
 
"To će Xiju dati iznimne ovlasti. Imat će status poput onog koji je imao Mao", kaže Willy Lam, politolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu.
 
"Mogao bi biti kao on: doživotni čelnik toliko dugo koliko bude zdrav".
 
Nijedan čelnik nakon Maoa (1893.-1976.) nije doživio da se njegov doprinos ideologiji tako slavi dok je još na funkciji.
 
Ime Denga Xiaopinga, tvorca reformi s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje su od Kine učinile drugu gospodarsku silu na svijetu, ušlo je u povelju nakon smrti 1997. 

Pročitajte više