Yard: I dalje ćemo "pucati da ubijemo"

LONDONSKA policija je objavila da zbog ubojstva nedužnog civila neće obustaviti politiku "pucaj da ubiješ", te upozorila da mi u sklopu akcija protiv terorizma moglo biti još nedužnih žrtava.

Ovakavo je izvješće izdano nakon što je policija u petak s pet metaka u glavu ubila 27-godišnjeg Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa na stanici metroa u Stockwellu. Za njega su policajci pogrešno posumnjali da će pokušati izvesti samoubilački napad.

Šef londonske policije Ian Blair je izjavio da će se unatoč tragediji nastaviti politika "pucaj da ubiješ". Istraga za počiniteljima napada koji su dogodio dan prije ubojstva, u četvrtak, 21. srpnja, i dalje traje, a intenzivno se ispituju trojica muškaraca, javlja BBC, te dodaje kako se nijednog od njih ne smatra mogućim bombašom-samoubojicom.

Forenzičari u ponedjeljak proučavaju ostatke paketa koji je krajem prošlog tjedna pronađen u šipražju sjeverno od Londona i dignut u zrak iz opreza. Lokalni mediji spekuliraju da je možda riječ o bombi koju je odbacio peti bombaš u četvrtak.

Zašto je došlo do ubojstva, pokazat će istraga koju vodi Scotland Yard, a brazilski ministar vanjskih poslova je izjavio: "Ne možemo vratiti u život brazilskog građanina, ali možemo otkriti detalje. Brazilska vlada i javnost je šokirana time da je miroljubiva i nedužna osoba morala biti ubijena."

Ian Blair je branio svoje policajce, te dodao: "Moramo shvatiti da ono što se događa našim ljudima je vrlo teško, moraju brzo donijeti odluke dok gledaju u smrti u oči."

"Moglo bi se dogoditi da još netko bude ubijen, ali sve što poduzimamo je s ciljem da učinimo dobro. Važno je shvatiti da se ništa ne događa proizvoljno, te da ne postoji urota o ubijaju ljudi." - oddao je Blair.

Kako prenosi BBC, Ian Blair je napomenuo da policija mora ciljati u glavu jer bi pogodak u tijelo mogao aktivirati moguću eksplozivnu napravu.

Obitelj Brazilca ubijenog u Londonu tražit će pravdu na sudu

Obitelj Jeana Charlesa de Menezesa, mladog Brazilca kojeg je policija u petak ubila tragičnom greškom smatrajući ga bombašem, tražit će pravdu na sudu, izjavio je u ponedjeljak njegov rođak.

"Oni moraju platiti za to na više načina, jer ako ne plate ubit će mnogo ljudi, ubit će tisuće ljudi", rekao je Alex Pereira za BBC Radio 4.

"Oni su ubili mog rođaka, oni mogu ubiti bilo koga", dodao je.

Jean Charles de Menezes (27), brazilski električar koji je živio u Londonu, ubijen je u petak. Policija ga je ubila tragičnom greškom, smatrajući ga bombašem.

Tridesetak osoba, uglavnom Brazilca, prosvjedovalo je u nedjelju pred sjedištem Scotland Yarda zbog ubojstva Jeana Charlesa de Menezesa.

Pročitajte više