Za 10-ak dana konstituirajuća sjednica upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja

ZA DESETAK dana planira se održati osnivačka sjednica Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u koji bi se skupile dionice javnih poduzeća u procesu privatizacije, zaključeno je na današnjem sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Osnivanje fonda predviđeno je zakonom kojega je Hrvatski sabor donio 1. listopada ove godine.

Na danas održanom sastanku radne skupine zaključeno je da bi skupina za oko tjedan dana trebala izraditi prijedlog statuta Fonda.

Kriterije o pravu i sudjelovanje u Fondu donijet će Vlada, a prijedlog je udruga da učešće dobiju svi hrvatski branitelji ovisno o tome koliko su proveli na bojištu, rekao je nakon sastanka Petar Lovrić iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Dodao je da bi kriteriji za dodjelu dionica bili jedinstveni za sve i slični kriterijima po kojima su se nekada dijelile carinske povlastice braniteljima za povlašteni uvoz vozila.

Naveo je da su do sada za Fond osigurane dionice samo tri privatizirana javna poduzeća. Riječ je o dionicama INA-e, HEP-a i HT-a.

U udrugama očekuju da u Fond uđu i dionice šest do sedam javnih poduzeća među kojima su Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode i drugih.

Lovrić je rekao da bi se Fond u potpunosti trebao ustrojiti i započeti s radom do sredine travnja iduće godine.

Aktualni ministar branitelja Ivica Pančić rekao je da će u Upravnom odboru Fonda većinu imati predstavnici braniteljskih udruga dok je ministar branitelja po dužnosti predsjednik Upravnog odbora.

(Hina) aš sšh

Pročitajte više