Za anglikanskog poglavara homoseksualni odnos je isto što i brak

RASKOL koji duže vrijeme raste u Anglikanskoj zajednici će postati još veći nakon što je Times objavio povjerljive bilješke dr. Rowana Williamsa, nadbiskupa od Canterburyja.

Williams, koji kao poglavar Crkve Engleske po tradiciji predstavlja i poglavara svih drugih anglikanskih crkava u svijetu, napisao je kako "homoseksualni odnosi mogu odražavati Božju ljubav na isti način kao i brak". Prema mišljenju dr. Williamsa, homoseksualni odnos koji sadrži međusobnu vjernost, ljubav i poštovanje partnera ne predstavlja kršenje kršćanskih načela koja navodi Biblija.

Iako je Williams i ranije uživao reputaciju liberala - pa se tako, između ostalog, zalaže za uvođenje šerijatskog prava u Veliku Britaniju kako bi se izašlo u susret imigrantima iz muslimanskih zemalja - njegovi stavovi su šokirali anglikansku javnost.

Naime, nedavno je pod Williamsovim predsjedanjem održana tzv. Lambethska konferencija - redovno okupljanje anglikanskih čelnika - na kojem je formalno potvrdne tradicionalni stav o inkompatibilnosti homoseksualnog i kršćanskog načina života.

Williams je tom inicijativom nastojao prebroditi sve veći jaz između liberalnih i konzervativnih anglikanaca, koji prijeti raspadom zajednice koja broji 170 milijuna vjernika u svijetu. Jaz je, prije svega, izazvan odnosom prema homoseksualnosti. Anglikanci se smatraju jednim najliberalnijih kršćanskih denominacija, pa su tako među prvim zaređivale žene za svećenike. Crkve u Kanadi, Britaniji i SAD su, pak, otišle još dalje, pa otvoreno ne samo prihvaćaju vjernike koji prakticiraju homoseksualnost, nego je 2003. godine Episkopalna crkva SAD za biskupa imenovala vlč. Genea Robinsona, samodeklariranog homoseksualca. U samoj Britaniji je nedavno - iako još uvijek formalno nepriznato - u anglikanskoj katedrali održano vjenčanje dvojice anglikanskih svećenika.

Međutim, anglikanaca je u zapadnim zemljama sve manje, dok ih je, zahvaljujući misionarskom radu, sve više u nekadašnjim britanskim kolonijama Afrike i Azije. Tamošnje svećenstvo i vjernici imaju vrlo malo razumijevanja za liberalna shvaćanja, te su, zajedno s nezadovoljnicima iz Britanije i SAD, zaprijetili odcjepljenjem ukoliko se nedvosmisleno stavi do znanja da anglikanske crkve neće zaređivati homoseksualce niti sklapati homoseksualne brakove.

Bilješke koje citiraju britanski mediji, pak, datiraju iz 200. i 2001. godine kada je dr. Williams vodio korespondenciju s dr. Deborah Pitt, psihijatricom evangeličkih shvaćanja, a koja ga je izazvala da objasni svoj stav o homoseksualnosti.

Williams u svojim bilješkama tvrdi da Biblija ne priječi homoseksualnost "ukoliko je ona u nečijoj prirodi" odnosno da se grijeh odnosi samo na "promiskuitetno ponašanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju".

Stav da je monogamni homoseksualni odnos može biti isto što i brak, dr. Williams je, prema navodima iz bilješki, izgradio 1980-ih i to nakon višedesetljetnog razmišljanja o toj temi. Na to su ga najviše nagnala iskustva s Cambridgea kada se sretao s kolegama koje su nastojale pomiriti vlastitu homoseksualnost s anglikanskom vjerom.

Iz istog razdoblja datira i Williamsov esej "The Body's Grace" u kojem je anglikanski poglavar, nastojeći opravdati dopuštenost kontracepcije među vjernicima, utvrdio da ništa u Bibliji ne priječi vjernicima da prakticiraju seks čija svrha nije stvaranje potomstva. Taj stav se, prema Williamsovim navodima, odnosi i na homoseksualne odnose.

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više