Dali mu otkaz i 800.000 kuna otpremnine, a sada ga žele vratiti u Inu kao direktora!



NOVI sukob na relaciji Ina - MOL kulminaciju će doživjeti na sutrašnjoj sjednici uprave hrvatske naftne kompanije. Kamen spoticanja ovoga puta je fotelja izvršnog direktora za rafinerije i marketing, koja je ostala upražnjena smjenom Petera Chmurciaka.

Hrvatski članovi uprave Ine na upražnjenu poziciju pokušavaju ugurati Miroslava Krnića, iza kojeg je stao i predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern. Krnić je već bio zaposlenik Ine, iz koje je otišao 2005. godine, nakon čega se zaposlio u konzultantskoj firmi OG Adriatic. No, Mađari smatraju da će posao direktora za rafinerije i marketing puno bolje obavljati njihov kandidat Artur Thernesz, međunarodno priznati kemijski inženjer i menadžer.

"Gospodin Krnić je desetljećima radio u Ini i podržavao odluke stare uprave. Imao se vremena dokazati. Nažalost, tih godina nije bilo ozbiljnih ulaganja i Ina je stagnirala. Gospodin Krnić je bio pomoćnik direktora u doba kada je gospodin Štern predlagao zatvaranje Rafinerije Sisak. Ne možemo podržati ideju da se vratimo unatrag", poručuju iz MOL-a.

Krnić si je, tvrde naši izvori iz Ine, na račun hrvatske naftne kompanije osigurao ugodnu egzistenciju. Prije nego je dobio otkaz plaća mu je bila oko 50.000 kuna. Na odlasku je dobio 800.000 kuna otpremnine. Očito je kako Mađari smatraju da nije opravdao povjerenje, s obzirom da MOL ističe kako je Ina sada na pravom putu na kojem je žele i zadržati.

Thernesz, kojeg MOL predlaže za izvršnog direktora, već 20 godina gradi karijeru u naftnoj industriji. Niz godina je radio za američki Exxon, a MOL-u se pridružio 2005. godine. Thernesz govori četiri jezika, a u MOL-u je bio jedan od lidera investicijskih programa mađarske kompanije. Tako je, između ostalog, uspješno proveo modernizaciju MOL-ove rafinerije u Italiji, te inicirao uvođenje portfelja obnovljivih goriva na sva MOL-ova tržišta.

Thernesza podržavaju sva tri mađarska člana Inine uprave, kao i šef uprave Zsoltan Aldott.

Pročitajte više