Što ako nitko ne bude imao 76 ruku za formiranje vlade?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL - Josip Regovic/PIXSELL

REZULTATI izbora su prilično sigurni nakon prebrojanih više od 99 posto glasova. HDZ-ova koalicija je sa 730 tisuća glasova osvojila 61 mandat, koalicija Rijeke pravde 539 tisuća glasova i 42 mandata, Domovinski pokret 203 tisuće glasova i 14 mandata, Mostova koalicija 170 tisuća glasova i 11 mandata, Možemo 193 tisuće i 10 mandata, IDS-ova koalicija 33 tisuće i dva mandata, NP Sjever 26 tisuća i dva mandata, a Fokus i Republika su dobili 48 tisuća glasova i jedan mandat.

Iako je HDZ-ova koalicija pobjednik ovih izbora, nema dovoljno osvojenih mandata da može samostalno oformiti većinu u saboru. Čak kada se osvojenom 61 mandatu doda osam mandata koji su rezervirani za nacionalne manjine, nedostaje još sedam mandata do većine u saboru koja je potrebna za sastavljanje vlade (76 potpisa).

Što će se sada događati i kada se može očekivati nova vlada?

Prema Ustavu RH, nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Državno izborno povjerenstvo mora proglasiti službene rezultate. To može potrajati nekoliko dana. Stranke i koalicije mogu se dogovarati i prije službene objave rezultata, na temelju privremenih rezultata, ali prije nego što Državno izborno povjerenstvo ne proglasi službene rezultate, ne može se ići u formiranje saborske većine.

Nakon što se proglase službeni rezultati izbora, počinje teći rok od 20 dana u kojem predsjednik, trenutno Zoran Milanović, mora sazvati sabor na prvo zasjedanje.

Za konstituiranje i početak rada sabora je potrebna većina od 76 zastupnika, koju nije osvojila nijedna stranka ili koalicija na izborima. Stoga se ide u pregovore za sastavljanje većine, a ti pregovori su vjerojatno već počeli.

Sabor se konstituira izborom predsjednika sabora. Kada netko skupi saborsku većinu, onda se imenuje nova vlada. Ako se većina stvori brzo, u roku od nekoliko dana, sabor se konstituira u roku od 20 dana.

Prema Ustavu RH, predsjednik daje mandat za sastavljanje vlade onome tko dokaže da ima povjerenje većine zastupnika u saboru, što se radi prikupljanjem potpisa. Osoba kojoj je povjeren mandat ima 30 dana da sastavi vladu, koju čine predsjednik, jedan ili više potpredsjednika i ministri.

Cijeli proces može trajati mjesecima, sve ovisi o dogovaranju

Ako mandatar ne sastavi vladu unutar 30 dana otkad mu je predsjednik dao povjerenje, onda se rok može produžiti na dodatnih 30 dana, a ako ni onda ne uspije, onda se prema Ustavu mandat daje drugoj osobi.

Tek ako ni drugi mandatar ne uspije sastaviti vladu u roku od 30 dana, ide se u nove izbore. U tih 30 dana predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu koja će trajati sve dok se ne provedu novi izbori i ponovi cijeli proces, ali tako da završi sastavljanjem nove vlade.

Znači, cijeli proces od dana izbora može trajati više mjeseci, ovisno o tome koliko se brzo procedura odvija. 

Pročitajte više