Za godinu dana stižu CRO kartice, zaposlenici bi mogli dobiti i po 10.000 kuna za godišnji odmor

Foto: Wikipedia, Index

U JAVNOSTI se, malo po malo, otkriva sve više informacija o planiranom uvođenju CRO kartice - svojevrsnog turističkog vaučera.

Prema nekim projekcijama, kartice bi najranije mogle biti uvedene 2017. godine.


Za karticu i modele analizu je, po narudžbi Ministarstva turizma, izradila konzultantska tvrtka Horwath HTL, čiji je direktor Siniša Topalović naglasio da se još razmatra model po kojem bi se to uvelo.

“Teško je reći kada će se to točno uvesti, vjerujemo da bi najranije moglo biti u drugom dijelu iduće godine, no to će ovisiti i o proračunu i o dogovoru koji model je najprihvatljiviji”, kazao je.

Topalović smatra da bi uvođenjem kartice, u trećoj ili četvrtoj godini primjene kada se stabilizira, domaća turistička potrošnja (smještaj, hrana i drugi sadržaji) mogla porasti za dodatnih oko pola milijarde eura odnosno za oko 2 do 4 milijarde kuna. Sada se domaća turistička potrošnja procjenjuje na oko 1,5 milijardi eura godišnje.

Modeli od 2,5, 5 i 10.000 kuna

“Prve godine primjene trebat će za marketing, promociju i prihvaćanje kartice i od strane građana i poslodavaca, a navedeni porast potrošnje temelji se na modelu da godišnji iznos na kartici bude 10 tisuća kuna, što bi bilo neoporezivo za poslodavce i u tom bi se slučaju ukinuo regres kakav sada postoji”, kazao je Topalović.

Druga dva modela odnose se na manje godišnje iznose na karticama (od 5 i 2,5 tisuća kuna) i pritom bi ostao i regres, koji je i inače za nenamjensku potrošnju, dok je CRO kartica za usmjerenu potrošnju ka hostelskim, ugostiteljskim i drugim turističkim uslugama i općenito hrvatskim proizvodima.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende vjeruje da će se kartica i uvesti jer je to i u programu nove Vlade. “Takav vid kartice sigurno povećava domaću turističku i svu drugu domaću potrošnju, kao i razvoj poduzetništva na kontinentu i prihoda”, rekao je.

Pohvalno su se o uvođenju CRO kartice izjasnili predsjednik udruge agencija UHPA i suvlasnik agencije Uniline Boris Žgomba, kao i vlasnik hotelske grupacije Bluesun Jako Andabak, najavivši da će kao poslodavci to prihvatiti za svoje djelatnike.

Pročitajte više