Za Kiu i Hyundai Microsoft razvija "opaki" softver

POTPISAN ugovor između Microsoft Corp. i proizvođača automobila Hyundai i Kia o ugrađivanju softvera za glasovne komande jasno pokazuje smjernice u kojima se kreće informatički div Microsoft.

Po uzoru na ugovor između Microsofta i Forda, koji ističe u studenom, o ugradnji sistema nazvanog "Sync" koji omogućava povezivanje mobilnih telefona, iPoda i MP3 playera, Microsoft se odlučio svoje usluge pružiti i proizvođačima automobila Hyundai i Kia.

Hyundai Motor Co. i Kia Motors od studenog će moći prodavati svoja vozila sa softverom koji će omogućiti glasovno upravljanje audio sustavom i telefonom, uključujući pisanje SMS poruka. Kako Hyundai i Kia rade na još nekim softverima, moguće je kašnjenje ponude navedenog, izjavio je Velle Kolde, menadžer Microsoft Auta.

Dodatne mogućnosti uključivat će navigaciju, ali i servis za hitne pozive koji će se uključivati paralelno s uključivanjem zračnih jastuka u slučaju prometne nezgode. Kolde je nadodao kako će softver biti izrađen prema klasi vozila i bit će prilagođeni geografskom položaju i zemlji u kojoj su automobili namijenjeni na prodaju.

V.M.

Pročitajte više