Za ona dobra stara vremena: Predsjedništvo HDZ-a odlučilo o smanjenju plaća javnog sektora

KAO U neka ne tako davna vremena odluke u Hrvatskoj ponovno donosi Predsjedništvo HDZ-a, a ne Vlada, pa je tako danas procurila informacija kako je to najviše tijelo vladajuće stranke odlučilo da se smanje plaće javnim službenicima.

Kako piše Novi list, novinarima su tu informaciju potvrdili pojedini članovi iz vrha HDZ-a, a službenog priopćenja o toj odluci nije bilo. Obično kada se donose takve odluke vladajući izvijeste javnost, kao što je bio slučaj kod desetpostotnog smanjivanja plaća zastupnicima, ministrima i državnim dužnosnicima.

> Video: "Ne bojimo se otkaza, naša je dužnost štititi cijenu rada"

Izgleda kako dozvola "vijeća staraca" vladajuće stranke nije trebala dospjeti u javnost dva mjeseca prije lokalnih izbora. HDZ-ovci su odlučili da će dozvoliti "svojoj" Vladi smanjenje plaće zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi koji bi trebali ostati bez ovogodišnjeg šestpostotnog povećanja, darova za djecu, regresa i ostalih materijalnih prava.

Sindikati se već pripremaju za štrajk

Sindikati javnih službi danas su poručili Vladi kako neće pristati na nikakve ucjene te da će zbog jučerašnjeg pristajanja sindikata državnih službenika o smanjenju plaća, ti radnici materijalno zaostati za onima u privredi.

Dopredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić poručio je Vladi da ako donese tu odluku, oni će početi pripremati štrajk te dodaje kako im se javljaju ljudi koji su jako nabrušeni na štrajk.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Pročitajte više