"Za posao u Zrinjevcu treba tri, a u ZET-u pet tisuća eura"

AKO JE vjerovati tvrdnjama koje je u nastavku saborske sjednice danas izrekla HDZ-ova zastupnica Božica Šolić, kandidati koji se žele zaposliti u poduzećima Zrinjevac ili Zagrebački električni tramvaj (ZET) prilikom prijave za posao ne trebaju se oslanjati na svoje životopise i zamolbe za posao već samo trebaju duboko posegnuti u džep i "podmazati" čovjeka na pravom mjestu.

Šolić naime tvrdi da je javna tajna da Zrinjevac i ZET imaju cijenu za svoja radna mjesta. Tako se za radno mjesta radnika koji kosi travu po parkovima i livadama u Zagrebu traži tri tisuće eura, dok vozač u ZET-u posao može dobiti za "svega" pet tisuća eura.

HDZ-ova zastupnica ove je podatke iznijela na dijelu sjednice na kojem se raspravljalo o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odnosno o osnivanju novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te je pri tom Željka Jovanovića, predsjednika Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, pitala što je poduzeo u pogledu sprječavanja korupcije u Zagrebačkom holdingu u čijem se sastavu nalaze tvrtke Zrinjevac i ZET.

Jovanović je rekao da ne zna ništa o tim slučajevima te je pozvao Šolić da o njima podnese kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu (DORH). Zatim je rekao da će i sam kontaktirati glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića od kojeg će zatražiti što brže rješavanje slučaja.

"Generala Zagorca za predsjednika Povjerenstva!"

Prema novom prijedlogu zakona, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ubuduće bi imalo 11 članova od čega šest političara i pet uglednika iz javnog života. Među političarima pak bilo bi tri vladajuća i tri oporbena zastupnika.

Takav se prijedlog pak ne sviđa pojedinim oporbenim parlamentarnim zastupnicima poput Vladimira Šišljagića (HDSSB) koji neprihvatljivim smatra to što će "uglednike" birati saborski Odbor za izbor i imenovanja u kojem pak većinu drže vladajući zastupnici.

Bivši HNS-ov, a sada nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, nezadovoljan je činjenicom da će u budućem povjerenstvu sjediti čak šest političara zbog čega se ne može govoriti o depolitizaciji novog Povjerenstva obzirom da su do sada u njemu sjedila "samo" četiri političara.

Prijedlogom zakona nezadovoljan je i HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić koji drži da sve skupa služi tek "povremenoj zabavi naroda" te ironično predlaže da se za šefa Povjerenstva imenuje umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji se pak nalazi u Austriji gdje je u svojevrsnom bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

I.K.
 Foto: Index

Pročitajte više