Za Stambolićevo ubojstvo optuženo devet osoba

SRBIJANSKA policija podnijela je prijavu protiv devet osoba, među kojima je i bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, za umiješanost u ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, izjavio je u četvrtak za Tanjug tužitelj Nenad Ukropina.

Za Miloševića, kojem se trenutno sudi pred haškim sudom (ICTY), tvrdi se da je bio poticatelj ubojstva Ivana Stambolića.

U prijavi predanoj tužiteljstvu, policija optužuje pripadnike Jedinica za specijalne operacije, tzv, "crvene beretke", za Stambolićevu otmicu i ubojstvo.

Bivši zapovjednik "crvenih beretki", Milorad Luković-Legija, optužen je za organiziranje Stambolićeva ubojstva. Legiju, koji se trenutno nalazi u bijegu, sumnjiči se i za planiranje ubojstva premijera Zorana Đinđića. Bivši šef tajnih službi Rade Marković optužen je da je zajedno s Miloševićem poticao to ubojstvo. Marković je u veljači osuđen na sedam godina zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo četiri oporbenjaka 1999. godine.

Ivan Stambolić je predsjedničku dužnost u Srbiji obnašao 80-ih godina, prije negoli ga je 1987. godine s vlasti maknuo Slobodan Milošević.

Stambolić je nastao u kolovozu 2000. godine a njegovo je tijelo nađeno krajem ožujka na sjeveru Srbije.

Pročitajte više