Za štete od suše država će pomoći s 400 milijuna kuna

Za ublažavanje posljedica od dugotrajne suše država će izdvojiti 400 milijuna kuna, odluku o tome sutra će donijeti Vlada, najavljeno je danas u Banskim dvorima.

Isplata pomoći poljoprivrednicima počet će kad i posljednja od ukupno 15 županija, koliko ih je proglasilo elementarnu nepogodu zbog suše, dostavi službeni elaborat o štetama.

Zasada je to učinila samo Brodsko-posavksa županija, rekao je novinarima ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Po podacima koje je do konca lipnja dostavilo 15 županija, ukupne prijavljene štete od suše iznose 1,8 milijardi kuna.

Kako bi pomogla poljoprivrednicima država će već od sredine srpnja početi isplaćivati drugi dio poticaja za sve kulture iz prošlogodišnje jesenske sjetve, a radi se o više od 300 milijuna kuna, naveo je Pankretić.

Prve neslužbene informacije s terena govore da je suša, kakva se ne pamti desetljećima, urode pšenice u prosjeku umanjila 30 posto. No, vijesti s terena upućuju da je pšenica iznimno dobre kvalitete.

Ministar poljoprivrede procjenjuje da bi se u otkup pšenice u konačnici moglo uključiti dvadesetak tvrtki. Konačan broj trebao bi se znati već kasno poslijepodne.

Tako visok broj tvrtki govori da je tržište profunkcioniralo, istaknuo je Pankretić, podsjetivši kako država nekoliko posljednjih godina nastoji što manje sudjelovati u otkupu te krušarice.

Po prijašnjim procjenama ove godine bi se trebalo otkupiti oko 350.000 tona pšenica od seljaka, a za troškove otkupa država je izrazila spremnost izdvojiti 42 milijuna kuna.

(Hina) um sšh

Pročitajte više