Za velike poplave 2014. krive su država i Hrvatske vode. Moraju platiti milijune

Foto: FaH

TRGOVAČKI sud u Osijeku donio je prvu presudu za naknadu štete zbog probijanja nasipa u županjskoj Posavini 2014. godine, piše RTL.

Više od 4 milijuna kuna odštete

Tvrtka Šimun d.o.o. iz Vinkovaca tužila je Republiku Hrvatsku i Hrvatske vode zbog štete koju su pretrpjeli nakon pucanja nasipa kod Račinovca i Rajevog sela u svibnju 2014. godine. Prema nepravomoćnoj presudi, tvrtki Šimun d.o.o. trebalo bi biti isplaćeno više od 4 milijuna kuna odštete.

Konkretno - 3.649.484 kuna na ime štete te još 387.298 kuna zateznih kamata i sudskih troškova.

"Nalaže se tuženici Republika Hrvatska isplatiti tužitelju Šimun d.o.o., na ime štete novčani iznos od 3.649.484,88 kn kao i da tužitelju naknadi parnični trošak u iznosu od 387.298,00 kn sve zajedno s pripadajućim zateznim kamatama koje teku na te iznose po stopi određenoj za svako polugodište uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih za razdoblje dulje od godinu dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem razdoblju za tri postotna poena, od 26. studenog 2018. pa do isplate, u roku osam dana", stoji u presudi.

Podsjetimo, istočni dio Hrvatske prije četiri godine pogodile su velike poplave.

Najugroženiji su bili dijelovi županjske i brodske Posavine. Rijeka Sava dosegla je rekordnu razinu te je probila nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca.

Evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika iz Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela, Bošnjaka, Vrbanje, Drenovaca, Strošinaca, Đurića, Posavskih Podgajaca i Soljana.

U Rijeci, Splitu i Zagrebu održani su koncerti pomoći i podrške poplavljenim područjima u Slavoniji pod nazivom "Hrvatska pomaže".

Pročitajte više