Zaba prodaje IGH-ove Ban i Bundek centar



ZAGREBAČKA banka odlučila je prodati zagrebački Ban i Bundek centar u paketu. Radi se o dva centra koji su bili vrhunac partnerstva tvrtki IGH i Konstruktor, a pod pritiskom Zabe će ih sada zajednički kupiti Niva i Stipić grupa.

Kako piše Poslovni dnevnik, dosad je bilo objavljeno da se prodaje samo Ban centar, ali u paketu je na bubnju i veći Bundek centar sa svojih 227 stanova i 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Dva centra su bili vrhunac poslovnog partnerstva IGH Jure Radića i Konstruktora Željka Žderića, koji ih sada više ne mogu financirati.

Kupuju i Niva i Stipić grupa

Kad je počelo razdruživanje dvije tvrtke u projektima, tvrdilo se da će Ban i Bundek centar biti dovršeni zajedničkim snagama i novcem. Oba projekta su izašla izvan temelja, a onda stala. Zajednička vrijednost im je između 160 i 180 milijuna eura, doznaje Poslovni dnevnik. Prodaju, odnosno traženje novih partnera, potaknula je Zaba, koja je pružila financijsku potporu projektima. IGH i Konstruktor bi mogli ostati u projektima, ali više neće biti glavni.

Ranije se spekuliralo je li novi kupac udjela u Ban centru Niva grupa Nikice Valentića ili Stipić Grupa Zlatka i Franciske Stipić, ali vjerojatno će obje tvrtke sudjelovati u paketnom kupovanju oba centra. Još nije odlučeno o kojoj će se cijeni raditi, kao ni kakav će omjer udjela biti u igri, a odluka bi trebala postati poznata do kraja mjeseca. Nitko od sudionika zasad ne želi davati službene komentare.

Sukobi interesa i svađe

Kupcima bi, piše Poslovni dnevnik, puno više odgovaralo ući samo u Ban centar, ali Zaba uvjetuje prodaju u paketu. E samo da su Konstruktor i IGH oko projekata ušli u razmirice, nego su i projekti rađeni bez studija isplativosti i strategije prodaje. Postoje procjene da su troškovi izgradnje i sama vrijednost prenapuhani i više od 20 posto, što je uzrok prevelike cijene stanova. Novi partneri će morati redefinirati projekte i dali su ponude.

Sada je na Zabi, Radiću i Žderiću da se dogovore. Partnerstvo Konstruktora i IGH puklo je i zato što je Konstruktor kao izvođač na oba projekta značajno povećao cijenu radova. Ironična je činjenica, ali i sukob interesa, da je nadzor radova na oba objekta radio IGH. Investitori su dakle bili izvođači radova i nadzornici svojih investicija, navodi Poslovni dnevnik.

Niva je ranije ušla u U Ban centar kupivši udjel od 5 posto od IGH u tvrtki investitoru Centar Gradski podrum. Konstruktor ima 42,5 posto, IGH 37,5, a Zaba 15 posto. Vlasnici Centra Bundek su IGH i Konstruktor u omjerima od po 50 posto. IGH-u je prije tri godine svoj dio zemljišta prodao Željko Kerum. On je uspio od Milana Bandića dobiti prenamjenu 17 tisuća kvadratnih metara zemljišta iz društvene namjene u stambeno poslovnu.

Pročitajte više