Zaba: U sudskom sporu s fantomskom tvrtkom Retag bit će hitno angažirana i inozemna odvjetnička kancelarija

NADZORNI odbor Zagrebačke banke na današnjoj je sjednici razmotrio informaciju o stanju sudskog spora u kojem, kako je priopćeno, fantomska tvrtka Retag u stečaju nastoji opljačkati Banku.

Kako se navodi u priopćenju, Nadzorni odbor Banke iznenađen je i zabrinut neočekivanim razvojem događanja ovih dana. Konstatirao je i da su ozbiljno ugroženi interesi normalnog poslovanja Zagrebačke banke, ali i njezinih dioničara, prije svega najvećih - milanskog UniCredita i minhenskog Allianza.

"Usvojivši informaciju Uprave, Nadzorni odbor je konstatirao kako napori Uprave Banke da legalnim postupcima pred hrvatskim sudovima oslobodi Banku ove prijetnje više nisu dovoljni i ne daju dovoljno sigurnosti u zaštiti njezinog interesa. Nadzorni odbor je za to zaključio da se u tom cilju direktno angažiraju i sami najveći dioničari. Pored toga što će neposredno pratiti razvoj sudskog postupka, UniCredito i Allinaz će hitno angažirati i inozemnu advokatsku kancelariju, u svrhu pribavljanja pravne podrške ali i strateškog upravljanja procesom", stoji u priopćenju.

Nadzorni odbor je izrazio nezadovoljstvo "učinkom hrvatskih pravosudnih institucija u ovom slučaju", ali i zabrinutost nad, kako se navodi, "kvarenjem investicijske klime u Hrvatskoj, koju pravna nesigurnost i nedostatak kredibilnosti institucija može izazvati".

"Predstavnici dviju velikih kompanija (UniCredito i Allianz), ali i dva važna trgovinska partnera Hrvatske, odlučili su zatražiti i formalnu potporu svojim interesima u međudržavnoj komunikaciji", stoji na kraju priopćenja iz Zagrebačke banke.

Pročitajte više