Žabe u Černobilu zbog radijacije postaju crne, evo zašto

Foto: German Orizaola/Pablo Burraco

NOVO istraživanje je pokazalo da u černobilskim ekosustavima uništenim radijacijom ima mnogo više crnih žaba nego onih svjetlije, žute boje.

Znanstvenici smatraju da je vrsta hyla orientalis s više pigmenta melanina, koji uzrokuje tamnjenje kože, uspješnije preživjela nuklearnu nesreću 1986. nego žabe sa svjetlijom bojom kože, što je dovelo do današnje populacije u kojoj dominiraju tamnije jedinke. 

"Zračenje može oštetiti genetski materijal živih organizama i generirati nepoželjne mutacije. Pokušali smo ustanoviti prilagođavaju li se neke vrste životu uz zračenje", napisali su stručnjaci.

"Kao i drugi zagađivači, zračenje bi moglo biti vrlo jak selektivni faktor, favorizirajući one organizme koji imaju mehanizme prilagodbe područjima pod radijacijom", dodali su.

Utjecaj na evoluciju

26. travnja 1986. eksplodirao je reaktor u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini, izbacujući radioaktivni materijal u radijusu od 30 kilometara.

"Nesreća u Černobilu oslobodila je otprilike 100 puta više energije nego nuklearne bombe koje su pale na Hirošimu i Nagasaki", rekao je za Live Science biolog Pablo Burraco s Biološkog instituta Donana u Španjolskoj.

Vlasti su nakon katastrofe evakuirale stanovnike iz kontaminiranog područja i uspostavile zonu isključenja od 2700 četvornih kilometara. Desetljećima nakon eksplozije rekatora, napušteno područje postalo je utočište divljih životinja. Burraco i njegovi kolege htjeli su istražiti kako je ovaj nuklearni incident utjecao na evoluciju tamošnjih vrsta.

Zaštita melanina

Nakon analize više od 200 muških žaba iz 12 različitih ribnjaka unutar zone isključenja, znanstvenici su zaključili da su visoke razine melanina u koži zaštitile žabe od zračenja.

"Poznato je da melanin štiti od zračenja jer izbjegava slobodne radikale koji nastaju kada radioaktivne čestice utječu na stanice. Zračenje može potaknuti oksidativni stres i oštetiti bitne strukture za život poput stanične membrane ili čak DNA", rekao je Burraco.

Stanice žaba sa svjetlijom bojom kože primile su više razine štetnog zračenja, zbog čega su u većoj mjeri ugibale nego one s tamnijom kožom.

Istraživanje naziva Ionizing radiation and melanism in Chornobyl tree frogs objavljeno je u časopisu Evolutionary Applications

Pročitajte više