Zabrana prodaje National Geographica u Iranu

NOVINARIMA National Geographica zabranjen je ulaz u Iran, a svim njegovim publikacijama prodaja u zemlji zato što je u jednom atlasu "Perzijski zaljev" nazvao "Arapskim zaljevom".

"Nećemo izdavati vize novinarima National Geographica niti dozvoliti distribuciju publikacija National Geographic Institutea dok ne isprave tu pogrešku", izjavio je Mohamad Husein Hošvagh, direktor za strane medije pri ministarstvu islamske kulture i orijentacije.

"Zatražili smo od ministarstva vanjskih poslova da poduzme i krivično gonjenje", rekao je. "Ne dopuštamo korištenje lažnog naziva Arapski zaljev koji se protivi dokumentima UN-a. Usprotivit ćemo se svakom organu tiska koji će ga koristiti", dodao je Hošvagh.

Iran zamjera National Geographicu da je u spomenutom atlasu Perzijski zaljev, čije vode oplakuju Iran, Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar, Bahrein, UAE i Oman nazvao "Arapskim zaljevom", odnosno proizvoljnim terminom koji se koristi u tim arapskim zemljama. Problem je, naravno, što Iranci nisu Arapi nego Perzijanci.

"Branit ćemo povijesni identitet Perzijskog zaljeva. Nećemo pristati na nikakvu falsifikaciju i poduzet ćemo zakonske mjere", kazao je u ponedjeljak Abdulah Ramezanzadeh, glasnogovornik iranske vlade.



Pročitajte više