Zadar: Bivši ravnatelj Centra za socijalnu skrb osuđen na četiri godine zatvora

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru danas je proglasilo krivim za više kažnjivih djela bivšeg ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Zadru Josipa Miroslava Biloglava i osudilo ga na četiri godine zatvora.

Izričući pravorijek, sutkinja Županijskog suda Enka Moković rekla je da je Biloglav počinio tri kažnjiva djela: zlouporabe ovlasti i položaja, krivotvorenja isprava i djelo protiv sigurnosti platnog prometa i osiguranja.

Biloglav je, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude, od siječnja 1997. do kolovoza 2001. kao ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Zadru tražio od socijalnih radnika i daktilografa da ispisuju rješenja o dodjeli socijalne pomoći osobama čija je imena izmišljao, zatim osobama koje su u međuvremenu umrle i osobama koje nikad nisu primale tu pomoć. Djelatnici Centra novac i isplatnice ostavljali su u Uredu ravnatelja, a taj novac on je zadržavao za sebe.

Bivši ravnatelj Biloglav je počinio 167 takvih postupaka za 197 osoba, rekla je sutkinja Moković, te je tako oštetio državni proračun za 448.337 tisuća kuna, protuzakonito iskoristivši svoj položaj, smatra Županijski sud. Znajući da to policija istražuje, Biloglav je uništio i prikrio dio dokumentacije te poslovne knjige,

Županijski sud je za zlouporabu ovlasti i položaja Biloglava osudio na tri godine i šest mjeseci te za krivotvorenje dokumentacije i djelo protiv sigurnosti platnog prometa i osiguranja na po šest mjeseci, što je sud pretvorio u jedinstvenu kaznu od četiri godine.

Osuđeni Biloglav obvezan je državi vratiti novac za zakonskom kamatom u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude te platiti troškove sudskog postupka.

U raspravi koja je trajala pet mjeseci saslušana su 142 svjedoka. Otegotna okolnost za Biloglava bila je što je novac uzimao iz stavke namijenjene socijalno ugroženim osobama, a olakotna što ima 63 godine i što do sada nije bio osuđivan, istaknula je sutkinja Moković.

(Hina) ima dd

Pročitajte više