Zadar: Otvoren počasni konzulat Republike Ukrajine

U ZADRU je u petak svečano otvoren počasni konzulat Republike Ukrajine u kojemu je predstavljen i počasni konzul Nikola Malić.

Konzulat će biti otvoren tri puta tjedno i bit će, kako je kazano na svečanosti, informacijski centar te obavljati niz konzularnih poslova. Hrvatski i strani državljani moći će u ovom konzulatu dobivati vize za Ukrajinu.

Počasni konzulat Republike Ukrajine u Zadru otvorio je ukrajinski veleposlanik u RH Viktor Kerek. Zadar je izabran za mjesto počasnog konzulata zbog njegovih gospodarskih mogućnosti. Za godinu ili dvije ovaj će konzulat biti centar veza između Hrvatske i Ukrajine, rekao je veleposlanik Kerek.

Svečanosti otvaranja počasnog ukrajinskog konzulata u Zadru bili su nazočni predstavnici Vlade i Sabora.

Potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec ocijenio je da su odnosi Hrvatske i Ukrajine uvijek bili dobri, no da gospodarsku suradnju treba poboljšati. Neshvatljivo je, rekao je Jalšovec, da samo pet tisuća Ukrajinaca posjeti godišnje Hrvatsku, a ima ih 50 milijuna. Zadovoljstvo otvaranjem ovog konzulata izrazio je i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Davor Aras.

Pročitajte više