Zadar: Zatvorske kazne dvojici preprodavača droge

VIJEĆE sudaca Županijskog suda u Zadru danas je proglasilo krivim Antuna Petrušaja (48) iz Zadra za zloporabu droge i osudilo ga na tri godine i deset mjeseci zatvora, drugooptuženoga Valentina Brčića (35) iz Zadra na godinu dana zatvora, a trećeoptuženi Ante Čulina (28) iz Zadra oslobođen je optužbe za isto kazneno djelo.

Riječ je o trojici izdvojenih iz skupine u kojoj su 23 osobe optužene za posjed, prodaju i udruživanju radi prodaje opojnih sredstava. Svi su oni uhićeni tijekom opsežne policijske akcije u razdoblju od travnja do lipnja ove godine.

Po odluci Vijeća sudaca osuđenima Petrušaju i Brčiću u izdržavanje zatvorske kazne računa se i vrijeme provedeno u pritvoru. Sud je obojici odredio i mjeru liječenja od ovisnosti.

Na te se kazne Vijeće sudaca odlučilo nakon što je Petrušaja i Brčića proglasilo krivima za prodaju i posjedovanje opojnih sredstava, uglavnom heroina. Predmet toga postupka bila su četiri događaja u kojima su prva dvojica kupovala drogu, zatim posredovala prikrivenom istražitelju u kupnji.

Među ta četiri slučaja istaknut je onaj iz travnja 2003. godine u kojemu je Petrušaj naveo prikrivenog istražitelja da kupi 98,4 grama heroina za što je plaćeno 2700 eura.

Prikriveni istražitelj novac je predao Petrušaju, a on ga je dao trećoj osobi. Za primanje tog novca bio je optužen Ante Čulina, ali to se na suđenju nije dokazalo. Policijski novac završio je kod zasad nepoznate osobe. Sudac Branimir Zorica u današnjem obrazloženju presude to je naveo kao slabost ovog procesa.

Po odluci suda, Petrušaj je zadržan u pritvoru, a Brčić je pušten iz pritvora, kao i oslobođeni Čulina.

Pročitajte više