Zadarska Liburnija ima 21 novi autobus

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

GRADSKA prijevoznička tvrtka Liburnija predstavila je u četvrtak u Zadru 21 novi autobus, kupljen u sklopu projekta nabave novih autobusa vrijednog gotovo 49.5, milijuna kuna, od čega 33.5 milijuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Autobusi su kupljeni u sklopu nastavka nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o. S prvih 25 autobusa, kupljenih 2019. godine, to je otprilike na dan dvije tone CO2 manje, rekao je direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Projekt nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o. završen je godinu dana prije ugovorenog roka 31. prosinca 2023. 

"Čestitke timu Liburnije, rijetkost je da netko prije završi projekt, pogotovo u ovo vrijeme poremećaja u dobavnim lancima. Ne treba previše govoriti o tome koliko su Zadar i Zadarska županija uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava, ali napomenut ću kako u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU imamo gotovo 80 ugovora vrijednih više od 1.4 milijarde kuna", istaknuo je obnašatelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić. 

Dodao je kako se na tome neće stati jer uskoro slijedi Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novo financijsko razdoblje.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prisjetio se prvih sastanaka s direktorima tvrtaka za javni prijevoz.

"Kad smo ih pitali koliko im autobusa treba, bili su malo sramežljivi i nitko nije rekao više od 15. Ohrabrili smo ih i složili kvalitetan program. U dva poziva povukli smo više od 900 milijuna kuna europskih sredstava i obnovili cjelokupnu flotu autobusa u devet velikih gradova. Stotinu milijuna kuna otišlo je Zadru, a od 600 novih autobusa 46 je dobila Liburnija", rekao je Bilaver.

U voznom parku Liburnije dosad je bilo 88 autobusa, 30 starijih od 15 godina, s više od 25,5 milijuna prijeđenih kilometara. Nakon nabave novih autobusa prosječna starost vozila koja su u uporabi pala je ispod pet godina.

Ove godine stiglo je šest gradskih niskopodnih autobusa, 12 prigradskih visokopodnih, jedan prigradski visokopodni autobus s podiznom rampom za invalide te dva prigradska troosovinska visokopodna autobusa.

Svi novi autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom i proizvedeni prema normi EURO VI.

Pročitajte više