Zadarski maturanti srpske u Pragu napali zbog nogometa: Navijali su za Engleze!

SVETKO PERKOVIĆ, ravnatelj zadarske Pomorske škole čiji su maturanti sudjelovali u incidentu u Pragu, rekao je kako do okršaja hrvatskih učenika sa srpskim gimnazijalcima nije došlo iz ideoloških razloga već zbog nezrelosti i previše alkohola. Zadarski maturanti su, naime, vršnjake iz Srbije napali zato što su ovi, umjesto za Hrvatsku, dok se pratio susret na Wembleyu, navijali za Englesku!

> Javne osobe iz Srbije: Rat u glavama Srba i Hrvata još uvijek traje

> Press o incidentu u Pragu: "Hrvatski učenici prijetili našoj djeci klanjem"

> Zadarski srednjoškolci u Pragu napali beogradske gimnazijalce

U izvješću koje je profesorica koja je bila vođa puta dostavila ravnatelju, stoji kako je zadarske maturante razljutilo to što su tijekom prijenosa utakmice Engleska - Hrvatska, maturanti iz drugih zemalja, među kojima i oni iz Matematičke gimnazije u Beogradu, navijali za Englesku. Točio se alkohol, dobacivalo se koješta, a došlo je i do naguravanja.

Naposljetku su Zadrani beogradske maturante dočekali ispred hotela i počeli ih vrijeđati na nacionalnoj osnovi, a naguravanje je zaustavila profesorica koja ih je potjerala u hotel. Srpski su učenici noć proveli u autobusu, jer su se bojali da će u hotelu pokupiti batine.

"Takvo ponašanje je bilo neprikladno i ne može se opravdati, a učenici ne smiju zaboraviti da su u inozemstvu predstavljali i svoju školu i svoju zemlju. Kad utvrdim sve okolnosti, takvo ću ponašanje sankcionirati jer u ovakvoj situaciji ne zaslužuju pokroviteljski stav kakav inače imam prema svojim učenicima. Isto tako, ovome ne mislim pridavati dodatnu pozornost jer bi to, na žalost, neke moglo ohrabriti na ovakvo ponašanje. Da postoji bilo kakav ozbiljan razlog, ja bih se ispričao beogradskim maturantima i njihovih profesorima, ali ovome nije kumovala nikakva ideologija već dvije čaše pive previše i nedostatak zrelosti", rekao je Perković u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju te dodao kako je 20 maturanata koji su sudjelovali u incidentu zajedno s roditeljima pozvano na razgovor. Pomorska škola je do sada slične incidente kažnjavala opomenom pred isključenje.

Pročitajte više