Zadnji susret: Gadafi je prošlog petka posjetio sina Khamisa u vojarni na jugu Tripolija

PROŠLOG petka, više od tri dana nakon pada Gadafijeve utvrde Bab al-Aziziya, vojnici postrojbe Khamisa Gadafija na jugu Tripolija dobili su naredbu da budu u punoj pozornosti jer očekuju važnog posjetioca. Nedugo zatim Moamar Gadafi se, odjeven u običnu zelenu majicu i hlače, uvezao kroz vrata kasarne Salahuddin sjedeći na stražnjem sjedištu crnog Hyundaija. Ovaj "obični" automobil, koji se gotovo po ničemu ne razlikuje od automobila taksista koji rade u Tripoliju, neprimjetno je prošao samo nekoliko metara od žestokih borbi na jugu grada, piše The Telegraph.

Zadnji sastanak Khamisa s ocem

Bio je to ujedno i posljednji sastanak Khamisa sa svojim ocem, i trudnom sestrom Aishom, jer je samo nekoliko sati kasnije preminuo. Detalje o susretu novinarima je ispričao Khamisov vojnik Abdulasem Taher Ali, koji je kazao da je njihova borba za južna predgrađa prekinuta zbog nove važne misije. Ubrzo su vraćeni u vojarnu, gdje ih je dočekao Khamis, a ubrzo je došao i sam pukovnik Gadafi.

"Gadafi i Khamis kratko su razgovarali, a nakon toga Aisha i Moamar promijenili su automobile, sjeli u dva Toyota Land Cruisera i napustili grad otišavši u koloni od 25 automobila prema jugu. Dok su ulazili u automobile, navodno je jedan od vozača komentirao da idu prema Sabhi, a nedugo zatim Gadafijevi sljedbenici paljbom su odvlačili pozornost pobunjenika od kolone vozila kojom je pukovnik napustio Tripoli", posvjedočio je Ali. Kazao je i kako je Khamis poginuo kada se pokušao odvesti nakon što je njegova jedinica napadnuta u pobunjeničkoj zasjedi. "Nije otišao daleko. Meci su mu probušili gume, a ubrzo je cijeli automobil bio u plamenu. Nitko to nije mogao preživjeti", kazao je.

Gadafijeva obitelj skoro zalutala u Tunis


Osim toga pojavili su se i detalji o tome kako su članovi Gadafijeve obitelji, bježeći iz zemlje u konvoju blindiranih limuzina, toliko izbjegavali pobunjenička jedinice da su zalutali i umjesto alžirske načas prešli tunisku granicu. Do Alžira su ih zatim odveli članovi lokalnog plemena Touarega. Pitanje je da li bi isti tretman kao u Alžiru, koji im je ponudio azil iz humanitarnih razloga, imali i u Tunisu, koji je ove godine i sam prošao kroz revoluciju.

Pročitajte više