Zadravec već dva mjeseca nije šefica, provjerili smo kakva je situacija u klinici

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PRIJE gotovo dva mjeseca Upravno je vijeće KBC-a Sestre milosrdnice potvrdilo smjenu Dijane Zadravec (točnije 19. svibnja) s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Nepunih mjesec dana prije toga Index je prvi otkrio da su u Klinici za tumore spomenute bolnice u 15-ak dana otkaz dala tri radiologa zbog Dijane Zadravec koja im je bila nadređena.

>>Liječnici masovno napuštaju Kliniku za tumore: "Odlaze radi Dijane Zadravec"

Nakon toga je na radiologiji Klinike ostalo raditi samo troje radiologa, zbog čega su direktno bili ugroženi pacijenti. Održan je i prosvjed zaposlenika Klinike zbog načina rada na Klinici i Dijane Zadravec, a par dana nakon toga 17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo je Zadravec za mobing.

>>17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo Zadravec za mobing

Index je sad provjerio kakvo je stanje na Klinici za tumore gdje se liječe mnogobrojni onkološki pacijenti iz cijele Hrvatske.

Ravnatelj Vinogradske: Situacija u Klinici za tumore je u redu i sad sve normalno funkcionira

Novi ravnatelj Vinogradske bolnice Davor Vagić za Index je rekao da se svi poslovni procesi na sve tri lokacije Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, među kojima je i Klinika za tumore, redovito obnavljaju.

"Svi naši pacijenti dobivaju zdravstvenu skrb. Situacija na Klinici za tumore je u redu i sad sve normalno funkcionira u danim uvjetima. Osjeti se manjak radiologa, no zalaganjem svih djelatnika taj se nedostatak uspijeva nadoknaditi i svi pacijenti uredno obavljaju radiološke preglede", rekao je ravnatelj Vagić za Index.

Više o tome kakvo je sad stanje na radiologiji Klinike za tumore otkrile su nam dvije liječnice, specijalistice radiologije.

Dr. Bolanča Čulo: Odrekli smo se dijela godišnjeg

"Ono što mogu reći je da je radna atmosfera na Klinici super. Normalno se radi, posla imamo zaista puno, ali se puno opuštenije radi. Jedna kolegica je povukla otkaz, što nam je itekako olakšalo posao. Krajem kolovoza nam u pomoć stiže i jedna liječnica koja je u mirovini. Osim toga, dvoje radiologa koji su prije radili kod nas i koji su dali otkaz najavili su da bi se također vratili. No kako rade u drugim zdravstvenim ustanovama, njihov prelazak nije moguć istog trena. Mi koji smo cijelo vrijeme ostali raditi u Klinici smo morali žrtvovati dio svog godišnjeg da pokrijemo nedostatak radiologa, no čak nam ni to nije problem jer sad vlada zdrava radna atmosfera", rekla je dr. Karolina Bolanča Čulo.

>>Liječnici koja radi magnete karcinoma dojki je pozlilo: "Jutros me napala Dijana Zadravec"

Upravo je njoj početkom svibnja, kako nam je tad rekla, pozlilo nakon što ju je napala njena tadašnja šefica Dijana Zadravec. Podršku dr. Bolanča Čulo dali su brojni kolege iz Klinike za tumore koji su nakon toga izašli na prosvjed pred Kliniku, dok je Zadravec tvrdila da oni nisu ni znali zašto su izašli.

>>Prosvjed liječnika protiv Dijane Zadravec

"Nama je oduvijek stalo da možemo pružiti najbolju skrb našim pacijentima"

Dr. Bolanča Čulo nije htjela govoriti o bivšoj šefici već se samo osvrnula na sadašnje uvjete rada u Klinici i rad s pacijentima koji su, navodi, bili oduvijek najvažniji.

"Nama je oduvijek stalo da možemo pružiti najbolju skrb našim pacijentima, a kad su moji kolege krenuli odlaziti iz Klinike, nastao je veliki probleme jer nas je ostalo jako malo. Sad smo sretni jer nam konačno dolazi i novi CT. Klinika za tumore je oduvijek imala pozitivnu atmosferu i sad se to nastavlja. Možemo biti primjer kako bi bolnica mogla biti ugodno mjesto za rad, svi izvrsno komuniciramo i mogu reći da je sad lijepo raditi. Imamo još dosta zainteresiranih radiologa koji nam se javljaju, koji čak prije i nisu radili u Klinici, ali su bili kao specijalizanti kod nas na specijalizaciji. Ljudi su sad željni doći raditi kod nas", rekla je dr. Bolanča Čulo za Index.

Tko im sve pomaže

Navodi kako mora pohvaliti i kolege s lokacije u Vinogradskoj, koji su im došli u pomoć.

"Sad kad netko od nas treba otići na dio godišnjeg, oni su nam došli na zamjenu i pomažu nam. Sad na Klinici za tumore radi pet specijalista radiologije, nas četiri iz Klinike i još jedan iz Vinogradske, a imamo i dva specijalizanta. Posla ima zaista puno, ali posao ide, pacijenti nisu nimalo ugroženi, sretna sam zasad zbog situacije u Klinici. Lijepa je i ugodna atmosfera, odlična je suradnja s ostalim kliničarima. Klinika za tumore je ugodno mjesto za raditi i međuljudska suradnja je na visokom nivou što prepoznaju i naši pacijenti", rekla je za Index dr. Bolanča Čulo.

Index je razgovarao i s liječnicom, specijalisticom radiologije dr. Ljubicom Luetić Cavor, koja je bila jedna od troje radiologa koji su dali otkaz iz Klinike za tumore zbog nadređene Dijane Zadravec.

Liječnica koja je povukla otkaz: Nije mi žao zbog te odluke

"Da, istina je, ja sam se vratila. Povukla sam otkaz prije njegove konačne realizacije i to zbog teške situacije u Klinici za tumore. Klinika za tumore je naša kuća u kojoj svi volimo raditi. Posao liječnika je poziv, bilo mi je teško ne pomoći pacijentima i kolegama. Nije mi krivo zbog odluke jer osjećam i svakodnevno vidim da stvari kreću na bolje. Novi ravnatelj ulijeva povjerenje kao vođa u novonastaloj situaciji. Svi se nadamo novim rješenjima i kadrovskim pojačanjima na jesen", rekla je za Index dr. Luetić Cavor.

Također je istaknula kako im u pomoć dolaze kolege iz mirovine.

"Moram pohvaliti i specijalizante koji u ovoj novonastaloj situaciji pružaju svoju pomoć. Jako smo sretni i zbog najavljenog novog CT uređaja koji bi nam uskoro trebao doći i tako će nam omogućiti rad na modernoj aparaturi kako i priliči. CT je dijagnostika s kojom se prati proširenost bolesti onkoloških pacijenata i taj će uređaj biti od jako velike pomoći za onkološke pacijente. On će omogućiti bolju skrb i bržu uslugu onkološkim pacijentima", rekla nam je dr. Luetić Cavor.

"Radna atmosfera je izvrsna i novi šef je odličan"

Pitali smo je kakva je sad radna atmosfera budući da su se brojni djelatnici onkološke radiologije za vrijeme Zadravec žalili da rade u strahu te je u konačnici njih 17 i prijavilo Zadravec za mobing.

"Radna atmosfera je izvrsna. Kolege rade u timu, atmosfera je topla obiteljska. Prebrođujemo krizu i nazire se svjetlo na kraju tunela. Imamo ravnatelja koji ima sluha za djelatnike i pacijente te za potrebe sve tri lokacije (Vinogradska, Klinika za tumore u Ilici i Trauma u Draškovićevoj)", kazala nam je dr. Luetić Cavor.

Pitali smo je tko je sad na mjestu Dijane Zadravec te kakav je novi šef.

"Sad imamo v.d. predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dr. Ivana Kuharića koji je u ovoj situaciji naš šef i mogu reći izvrstan vođa, odličan je kolega koji ulaže maksimalan napor da prebrodimo kadrovski krizu. Uz to je jako dobar kao vođa tima. Ravnatelj je također spreman na komunikaciju, timski rad i ima viziju za rad bolnice, sve kako bi naši pacijenti dobili najbolju moguću zdravstvenu skrb", zaključila je dr. Luetić Cavor.

Inače, Dijana Zadravec koja je prije gotovo dva mjeseca smijenjena s mjesta šefice radiologije u Vinogradskoj posljednjih se tjedana sastaje s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a oko teme sastanka nam se ministar još uvijek nije javio. Zadravec je, podsjetimo, prije dva dana viđena i na piću s ustavnim sucem Rajkom Mlinarićem.

Pročitajte više