Zadravec: Otkrila sam da se u KBC-u događaju kriminalne radnje

Screenshot: HRT

VEČERAŠNJE Otvoreno na HRT-u bavilo se situacijom u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, iz koje odlaze radiolozi, a djelatnici prosvjeduju. Predstojnica Zavoda Dijana Zadravec, koju optužuju za mobing, uvjerena je da joj se osvećuju zbog prijava za kriminal u javnozdravstvenom sustavu. 

"Danas sam optužena da sam neradnik i da ću dobit pritužbu. Rekla sam da ne mogu predvidjeti koliko će zahvati trajati", rekla je na početku Karolina Bolanča Čulo, radiologinja Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, o današnjem sukobu sa Zadravec.

Nakon što je rekla da ne zna koliko će trajati zahvati, Zadravec joj je rekla da mora slušati što joj se kaže, tvrdi Bolanča Čulo.

"Vlada anksiozna atmosfera, puna straha i nervoze", kaže.

Zadravec: Otkrila da se u KBC-u događaju kriminalne radnje

Dijana Zadravec kaže da joj je zadana prihvatljiva količina posla koju je Bolanča Čulo odbila i nakon toga rekla da joj nije dobro.

"Prije nekoliko tjedana sam otkrila da se u KBC-u događaju kriminalne radnje u koje je upleten suprug Karoline Bolanča Čulo. Razumijem da njoj ta situacija nije jednostavna. Ja sam to sve prijavila", rekla je Zadravec.

Bolanča Čulo kaže da ne zna da je njen suprug prijavljen DORH-u te da on nije kriminalac.

"Morala sam googlati što je DORH, nisam znala što je to", rekla je.

Kaže da nije ona organizirala prosvjed: "Ljudi su motivirani mojom izjavom da ne mogu raditi u tim uvjetima."

Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i tajnik Ministarstva zdravstva, kaže da nema saznanja o koruptivnim radnjama.

"Sram zbog svega što se događa"

Predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" Ivana Kalogjera kaže da je nju sram zbog sveg što se događa.

"Bojim se da moj nalaz čita radiolog koji je prije toga gledao nalaz za slomljeno koljeno, a nakon toga će gledati tri druga nalaza", kaže.

Zadnjih nekoliko godina pacijentice prelaze na Rebro, treba se zapitati zašto se to događa", kaže Kalogjera.

Stanislava Laginja, tajnica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, kaže da je današnja situacija u KBC-u preslika stanja u svim bolnicama.

"Ovo je presedan, da je cijela klinika izašla podržati kolegicu. Primili smo mnogo pisama nezadovoljnih djelatnika. Nagomilana je gomila problema", rekla je Laginja.

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić kaže da je nedostatak radiologa problem koji muči i druge zemlje.

"Od 2016. godine otišlo je 12 radiologa"

"Pacijenti ne trebaju biti zabrinuti, nadomjestili smo dva mlada liječnika koji su otišli. Straha nema", kaže Zadravec. 

Problem radiologa datira iz 2016. godine kada je dio ravnatelja oslobodio specijalizante troškova, zbog čega oni mogu otići nakon završetka specijalizacije, kaže.

"Ne osjećam se odgovorno za odlazak radiologa", kaže Zadravec. Od 2016. godine otišlo je 12 radiologa.

"Radiolozi odlaze zbog uvjeta rada, prekapacitiranosti posla i međuljudskih odnosa", rekla je Bolanča Čulo.

"Bolanča Čulo je odbila obraditi 10 pacijenata, a u privatnoj praksi ih je obradila 30", kaže Zadravec.

"Ja radim privatno, 3 ili 4 pacijenta tjedno. Radim samo ultrazvuk, nakon što sam kupila novi stan", kaže Bolanča Čulo. 

"Nisam odbila raditi, rekla sam samo da ću napraviti koliko stignem", rekla je.

Liječnici koje rade u privatnom sektoru imaju mogućnost kanaliziraju svoje pacijente iz javnog sustava u privatne ordinacije gdje nema lista čekanja. Ta dva sustava se moraju razdvojiti, tvrdi Zadravec.

Dulibić: Žalosti me što građani ovo moraju slušati

"U ovoj priči me žalosti što građani ovo moraju slušati, moramo čuvati dignitet bolnice", kaže Dulibić.

Unutarnji nadzor koji je najavio Beroš će kontrolirati stanje na Radiologiji, rekao je.

"Trend u svijetu je spajanje bolnica, a većina radiologije se događa u Vinogradskoj. Trebaju nam novi uređaji, pogotovo sad. U Vinogradskoj postoji samo jedan CT na kojem svi rade. Tu se generiraju svi problemi. Taj CT uopće ne bi trebao raditi onkološke pacijente", kaže Zadravec.

Oni koji su se jutros skupili ispred KBC-a su bili obmanuti, rekla je.

Bolanča Čulo kaže da je dijagnostika trenutno "srednje ok", ali da bi mogla biti bolja kad bi se omogućila dodatna edukacija i kad bi doveli više ljudi.

"Liste čekanja nastaju zbog pretakanja iz javnog u privatni sektor", kaže Zadravec.

"Korupcija, kriminal i pljačka se kriju u javnom zdravstvu, zato se na mene lijepe etikete i mene se pokušava na sve načine eliminirati. Sve to ide od skupine liječnika koji gledaju privatne interese i koji rade po privatnim poliklinikama i koji izvlače novac iz javno zdravstvenog sustava", kaže Zadravec.

Pročitajte više