Zadružni savez Dalmacije o štetama od požara na maslinicima

U DALMACIJI je u više od tisuću požara ovog ljeta, a samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji više od 750 požara, prema nepotpunim podacima, izgorjelo 1300 ha maslinika i oko 30.000 stabala maslina, a opožareno još oko 1500 stabala maslina, izvijestio je Zadružni savez Dalmacije.

Podaci su prikupljeni od vatrogasnih organizacija na terenu, maslinarsko-uljarskih zadruga, uljara, udruga i naprednih maslinara.

U isto vrijeme na cijeloj jadranskoj obali evidentirano je više od 1500 požara u kojima je izgorjelo 1600 hektara i oko 32 000 stabala maslina u kulturi i opožareno 18 000 stabala. Prema ovim pokazateljima, a temeljem prosječnog uroda po stablu od deset kilograma, ove je godine prinos umanjen za 50 vagona, a kako se pretpostavlja da će ukupan urod biti manji za oko 50 posto zbog suše, bolesti paunovog oka i slično to će za razliku od prošlogodišnjih 4 500 vagona maslina ove godine biti ubrano samo 2 tisuće vagona maslina. Odnosno, kaže se u priopćenju, preradom će se dobiti oko 300 vagona maslinova ulja što je nedostatno za podmirenje hrvatskog tržišta.

Savez napominje da je tijekom 2002. godine u 90 jadranskih uljara prerađeno oko 700 vagona ulja od 4 500 vagona maslina, te da je iste godine uvezeno iz zemalja EU 120 tona. Ističe da je potrošnja ulja u Hrvatskoj porasla i da sada iznosi preko 2 litre po stanovniku.

Danas u Hrvatskoj ima oko 4.500 000 rodnih stabala maslina, te je tijekom 2002. godine hrvatska Vlada izdvojila oko 60 milijuna kuna (45 milijuna za ubrane i prerađene plodove i 15 milijuna za sadni materijal i nove nasade).

Pretpostavlja se da ove godine neće biti podijeljeno u potpore i poticaje za maslinarstvo niti 20 posto od planiranih sredstava, uglavnom iz razloga što je mali broj upisanih maslinara u poljoprivredni upisnik i izmijenjenom načinu novčanih poticaja za maslinarstvo, stoga je navodi Zadružni savez Dalmacije, opravdan njihov zahtjev da se ove godine podjeli prošlogodišnji iznos poticaja, jer je to "najpravedniji način pomoći maslinarima i poticaj unapređenju hrvatskog maslinarstva".

Pročitajte više