Zagonetni led na Marsovoj površini

DESETLJEĆIMA traju rasprave o mogućnosti postojanja vode na Marsu. Posljednjih nekoliko godina intenzivna istraživanja pomoću letjelica u orbiti te lenderima i roverima na površini crvene planete napokon su nam dali odgovor na ključno pitanje Marsova habitata. Vode i vodenog leda ima ispod površine. No što je s vodom i vodenim ledom na površini?

Postoji nekoliko razloga zašto vode u obliku jezera, rijeka ili oceana nema na samoj površini. Razlog su (ne)davni geološki procesi i atmosfera koja danas postoji tek u tragovima. Smatralo se kako bi voda ostavljena na površini Marsa jednostavno sublimacijom nestala u veoma kratkom vremenu.

Najnoviji snimci načinjeni HiRISE kamerom velike razlučivosti s Mars Reconnaissance Orbitera te nova interpretacija informacija koje je na Zemlju poslao lender Mars Phoenix najblaže rečeno zbunjuju znanstvenike.

Neveliki udarni krater nastao negdje između siječnja i rujna prošle godine pokrenuo je novi val teorijskih rasprava o vodenom ledu koji se dugo zadržava na površini. Nalazi se na srednjim geografskim širinama, poput još nekolicine uočenih. U četiri je slučaja spektroskopska analiza bijele materije razasute uokolo kratera dokazala kako leda nema, no na petom krateru – rezultat obrade spektroskopske analize pokazuje kako se prilikom udara i nastanka kratera velikog svega nekoliko metara i dubine tek nekoliko desetaka centimetara uokolo njega pozicionirao led koji je opstao nekoliko tjedana ili mjeseci! Kako je to moguće?

Prema računalnim modelima uspjelo se objasniti postojanje vodenog leda na polarnim geografskim širinama, no ovdje je riječ o znatno toplijim područjima! Možda proces sublimacije ipak nije tako "agresivan" kao što se do sada mislilo?

Ovi su rezultati doista zbunjujući, ali istovremeno i pravi razlog slavlja za geologe, astrobiologe i planere budućih misija na Mars. Postojanje vode tik ispod površine veliki je plus i za buduće kolonizatore Marsa. Istovremeno, i pored ogromnih napora i saznanja, uvijek se nađemo na raskrižju znanstvenih pretpostavki koje nam pokažu koliko zapravo malo znamo o svijetu koji najviše nalikuje našem planetu.

Pored svih robota i sofisticiranih instrumenata, pravu istinu o Marsu saznat ćemo tek kada se po njegovom pustinjskom ambijentu budu prošetali prvi izaslanici ljudske civilizacije.

Marino Tumpić/M111
Foto: AFP

Pročitajte više