Zagorec: Ivana Matekovića poznavao sam površno

UMIROVLJENI general Vladimir Zagorec u današnjem je ponovnom svjedočenju odbacio tvrdnje nekih svjedoka da je s Ivanom Matekovićem, navodnim organizatorom otmice njegovog sina, bio u boljim odnosima nego što je rekao prilikom prvog svjedočenja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu Zagorcu su predočeni iskazi troje svjedoka koji su ustvrdili da je umirovljeni general bio u prijateljskim i poslovnim odnosima s Matekovićem, navodni organizator skupine koja je prema optužnici otela njegovog maloljetnog sina Tomislava i planirala otmica još neke djece bogatih Zagrepčana.

"To nije istina, nisam imao poslovnih odnosa s Matekovićem. Moj odnos s njim je bio površan", kazao je Zagorec koji je u svom prvom svjedočenju, prije više od dva mjeseca, rekao da Matekovića poznaje preko Hrvoja Petrača od prije pet ili šest godina, ali da nisu imali većih kontakata. Tada je rekao da se većina njihovih susreta dogodila u vrijeme kada je Mateković s jednim njegovim prijateljem otvarao kafić u Zagrebu i nakon što je (Zagorec) pretučen krajem 2002.

Nakon saslušanja dvoje novih svjedoka u sudnici su danas preslušane i audio vrpce na kojima su snimljeni razgovori Zagorca s otmičarima, policajcima i njegovim prijateljima koji su mu pomogli da podigne kredit za otplatu otpremnine.

Na snimkama se, među ostalim, čuje kako Zagorec od otmičara traži da "barem na sekundu" čuje otetog sina, kao i prijetnje otmičara da će mladiću odsjeći prst i ruku, ako Zagorec o primopredaji otkupnine obavijesti policiju.

Te snimke će se još jednom preslušati jer su branitelji nekih optuženika ustvrdili da ono što su čuli ne odgovara policijskim bilješkama priloženima u spis. Stoga će sve snimke, prije ponovnog preslušavanja u veljači kada se nastavlja suđenje, biti poslane na prijepis ovlaštenoj tvrtki.

Uz prvooptuženog Ivana Matekovića, te njegove braće Nikole i Libera, koji su kao i Hrvoje Petrač u bijegu, na optuženičkoj klupi su i Novica Petrač, Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita, Stevo Smrček, Ivan Bastalić i Darko Jajić.

Maloljetni Tomislav Zagorec otet je 23. veljače u Zagrebu, nakon čega su otmičari od njegovog oca zatražili milijun i pol eura, prijeteći da će mu ubiti sina ako im ne isplati otkupninu. General Zagorec je preko dostavljača City expressa otmičarima platio 750 tisuća eura. Preostali iznos otmičari nisu podigli jer su uočili policiju koja je pratila dostavljača, ali su ipak nakon toga su ipak oslobodili maloljetnog Tomislava. Osim odbjeglih optuženika policija do danas nije pronašla ni polovinu isplaćene otkupnine.

Pročitajte više