Zagorec prao novce u Austriji?

AUSTRIJSKI tjednik "Profil" u sutrašnjem izdanju piše o vezi između Vladimira Zagorca i Güntera Striedingera, bivšeg direktora Uprave koruške Hypo banke. Po sadržaju zahtjeva za pružanjem pravne pomoći, koji je austrijskom ministarstvu pravosuđa poslalo hrvatsko Državno odvjetništvo, a u koji je Profil dobio uvid, Streidinger bi mogao izaći pred sud zbog sumnji za pranje novca koji je Zagorec otuđio u Hrvatskoj.

Zagorec i "uski krug ljudi oko Franje Tuđmana", koji su u 90-ima sa najmanje 77 tajnih računa u Austriji, transferirali oko 360 milijuna dolara. Zagorec je, po pisanju Profila, jedini živući čovjek koji zna nešto o tim računima, na kojima se navodno još nalaze novci.

Streidinger je krajem 2006. morao dati otkaz na mjesto direktora Hypo banke zbog takozvane Swap afere (banka u 2004. godini nije pravilno bilansirala 300 milijuna eura gubitaka).

Upravo one milijune, koje je u Austriju prebacio tajnim računima, je Zagorec, uz pomoć Streidingera, prebacivao na projekte s nekretninama. Zagorec je od Hypo banke uzimao kredite za projekte u Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Puli i Hvaru, a kao jamstvo je u austrijskim bankama deponirao hrvatski ukradeni novac.

"Opisani sustav postupanja daje dovoljno sumnje da se ovdje radilo o klasičnom slučaju pranja novca.", piše u podnesku hrvatskog Državnog odvjetništva. Odvjetništvo dalje opisuje Streidingerovu ulogu u slučaju. Streidinger i njegov rođak, Hermann G., vlasnici tvrtke "Sambuca" u Lichtensteinu, dobivali su na konto te tvrtke novac iz Hrvatske, koji su onda koristili kao jamstvo za dobivanje kredita toj i drugim hrvatskim tvrtkama. "Sambuca" je ušla barem u jedan projekt gradnje na Hvaru, u visini od 70 milijuna eura. Upravo je toliki iznos Hypo Alpe-Adira banka dala Zagorcu nakon predstavljanja svog projekta. Kasnije je novac "čišćen" kroz izmišljene troškove. Ukratko, hrvatsko Državno odvjetništvo sumnjiči Streidingera za pranje novca.

Streidinger je takve tvrdnje nazvao "glupostima" i izjavio kako je sve radio u skladu sa svojom funkcijom u banci. Streidinger je također odbacio povezanost s Hermanom G., koji još uvijek ima kontakte sa Zagorcem. Kad ga je Joseph Redl, novinar Profila upitao kako objašnjava činjenicu da je Hermann G. zaposlen u Nadzornom odboru tvrtke koja je povezana sa Streidingerovom, bivši direktor Hypoa je to nazvao slučajnošću.

Hrvatsko Državno odvjetništvo također želi stupiti u kontakt s Josefom Kircherom, koji je Streidingera zamijenio na položaju u Hypou, a koji je "zbog dubioznih okolnosti oko davanja kredita tražio Streidingerovu ostavku". Kircher je demantirao takve navode, i pohvalio se poslovnim uspjesima tvrtke. Banka je prodajom 50 graditeljskih projekata u Srbiji i Hrvatskoj jednoj hrvatskoj grupi ulagača zaradila 60 milijuna eura. Pravnu stranu posla obavila je odvjetnička tvrtka koja u Austriji zastupa Zagorca.

Carmen Riesinger, državna odvjetnica iz Klagenfurta, potvrdila je da će odvjetništvo, na osnovu zahtjeva za pravnom pomoći, istražiti navode o pranju novca odgovornih u Hypo banci. 

J.D.

Pročitajte više