Zagorski će puhači zabavljati Papu

ČLANOVI Puhačkog orkestra "Ive Tijardovića Regeneracije" iz Ciglenice Zagorske otputovali su danas u Vatikan gdje će u srijedu na audijenciji svirati Svetom Ocu.

Audijenciju kod poglavara Katoličke crkve organizirao je mladi svetokrižki svećenik Antun Sente, koji je na poslijediplomskom studiju Salezijani u Rimu.

Osim dubrovačke Gradske limene glazbe i Puhačkog orkestra KUD-a "Sloge" iz Ravne Gore "Ivo Tijardović - Regeneracija" jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, koji je ove godine proslavio 160. obljetnicu osnutka.

Uz taj veliki jubilej taj je puhački orkestar izdao i svoju monografiju, a počasni pokrovitelj njihove proslave bilo je Češko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Naime, po predaji, Puhački je orkestar davne 1844. osnovao češki vojni glazbenik koji je služio u Zagrebu. Odatle je zbog težeg prijestupa pobjegao u Zagorje i osnovao orkestar "Ciglenaši", kojemu je 1978. nadjenuto ime poznatoga hrvatskog skladatelja I. Tijardovića.

U početku osamdesetih Tijardoviću je pridodana Regeneracija, ime zagorskoga tekstilnog poduzeća koje je i danas glavni sponzor orkestra.



Pročitajte više