Zagreb: 50. godišnjica tragične tramvajske nesreće

U ZAGREBU je danas obilježena 50. godišnjica jedne od najtežih tramvajskih nesreća u svijetu u kojoj je 31. listopada 1954. na Mirogojskoj cesti poginulo 19 putnika, a 40-ak ih je ozlijeđeno kada se prevrnuo tramvaj kojemu su otkazale kočnice.

Na mjestu jedne od najvećih nesreća u povijesti tramvajskog prometa vijence su danas položili i zapalili svijeće predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, Uprave ZET-a i gradskih vlasti, priopćio je danas taj sindikat.

Tragedija se dogodila u nedjelju, uoči Svih svetih, prije 50 godina oko 9 sati prije podne, samo dvije minute nakon što je tramvaj prepun putnika krenuo s Mirogoja po strmoj dionici prema Gupčevoj zvijezdi.

Vozač tramvaja, motornih kola bez prikolice u kojima je bilo oko 60 putnika, počeo se spuštati nizbrdo, a kada je ulazio u prvi zavoj, primijetio je da tračnička kočnica ne radi. Pokušavao je zaustaviti tramvaj, ali uzalud.

Kad je htio zakočiti ručnom kočnicom uz sipanje pijeska, kola su na nizbrdici već dobila takvu brzinu da je bilo prekasno. Tramvaj je jurio sve brže i na zadnjem zavoju ispred Gupčeve zvijezde iskliznuo iz tračnica prema drugoj strani ceste i prevrćući se udario u tri stabla i čelični stup.

U stravičnom prevrtanju pri brzini oko 90 kilometara na sat poginulo je 19 putnika, a 37 ih je teško ozlijeđeno. Od tramvaja broj 21 ostala je samo hrpa željeza.

Nakon iscrpne istrage utvrđena je vozačeva krivnja jer je neoprezno i nepropisno krenuo i nije pravodobno kočio ručnom kočnicom, ali i da su tramvajska kola bila prilično istrošena te možda nisu niti smjela biti u uporabi.

Pročitajte više