Zagreb: biometeorološka prognoza od 15. do 17. veljače

Biometeorološke prilike u Zagrebu još će sutra biti nepovoljne, a od srijede će se popraviti, no kronični bolesnici mogli bi i dalje imati poteškoća uzrokovanih vremenom i niskim temperaturama, izvijestio je danas Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba.

U utorak će biometeorološka situacija biti nepovoljna pa se kod ljudi osjetljivih na vrijeme mogu javiti glavobolje, lošije raspoloženje i poteškoće sa snom. Kronični srčani, plućni i reumatski bolesnici trebaju izbjegavati jutarnje izlaske, a astmatičari ujutro zaštititi nos i usta prozračnom maramom. Srčani bolesnici trebaju uza se imati nitroglicerinski lijek brzog djelovanja, a reumatski bolesnici bolne dijelove tijela dodatno utopliti odjećom.

U srijedu će situacija biti relativno povoljna tako da se manje teškoće u raspoloženju i koncentraciji očekuju samo kod osoba osjetljivih na vrijeme. Tegoba uzrokovanih vremenom mogu imati kronični srčani i plućni bolesnici. Kronični plućni bolesnici trebaju izbjegavati tjelesne napore, a astmatičari nos i usta zaštititi od hladnog zraka. Kronični srčani bolesnici trebaju izbjegavati boravak i naprezanje na otvorenom i nositi sa sobom nitroglicerinski lijek brzog djelovanja. Reumatski bolesnici bolne dijelove tijela trebaju dodatno utopliti odjećom.

U četvrtak će stanje biti relativno povoljno, što će podržavati dobro raspoloženje, a noću miran san. Zbog niskih temperatura kronični srčani bolesnici trebaju izbjegavati boravak i naprezanje na otvorenom te nositi nitroglicerinski lijek brzog djelovanja. Kroničnim plućnim bolesnicima savjetuje se izbjegavanje tjelesnih napora, a astmatičarima zaštita nosa i usta od hladnog zraka. Reumatski bolesnici trebaju bolne dijelove tijela dodatno utopliti.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više