zagreb: gradski proračun rebalansom manji 35 milijuna kuna

Izmjene zagrebačkog proračuna kojima se godišnji proračunski iznos od 5,185 milijardi kuna smanjuje za 35 milijuna prihvaćene su danas većinom glasova s tim da su članovi Gradskog poglavarstva iz redova HNSa bili suzdržani pri glasovanju.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić (HNS) na sjednici je izrazio nezadovoljstvo novom preraspodjelom, posebice povećanjem subvencija ZET-u od 30 milijuna kuna uz istodobno smanjivanje iznosa za uređenje nekih kulturnih, predškolskih, školskih, zdravstvenih i športskih objekata te gradskih investicija za 100 milijuna kuna.

Na upit pročelnika Nenada Crnića (HNS) zašto je "najveći gubitaš rebalansa" baš njegov Gradski ured za izgradnju grada, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić je odgovorio da je od onoga koji ima, moguće i uzeti.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić (SDP) je objasnio da je drugi rebalans ove godine bio potreban zbog odluke Vlade RH da mogućnost zaduživanja jedinica lokalne samouprave smanji s tri na dva posto od njihovih planiranih prihoda. Zagrebački proračun tako je ostao 'kraći' za 135 milijuna kuna, no budući da su se istodobno povećali prihodi od poslovanja i od prodaje nefinancijske imovine po 50 milijuna kuna, proračun je potrebno smanjiti samo 35 milijuna, objasnio je.

Naglasio je da je i tako rebalansirani proračun još uvijek veći nego što je bio na početku godine.

Članovi Poglavarstva danas su podržali izmjenu odluke o financiranju mjesne samouprave kojom se mjesnoj samoupravi povećava iznos s 2,5 na tri posto od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda i sada će biti 137 milijuna kuna.

"Nekom se uzima, a nekom se daje", komentirao je Crnić smatrajući da je povećanje više od 200 posto od 2001. za mjesnu samoupravu divovsko te da se prepliću nadležnosti jer se više ne zna što su velike, a što male komunalne akcije.

Gradsko je poglavarstvo odobrilo 1,19 milijuna kuna trgovačkom društvu "Sljeme-Medvednica" za pokriće troškova poslovanja hotela Tomislavov dom i kamata po kreditu za adaptaciju tog hotela te fiksnih troškova Doma izviđača kao i 550.000 kuna Tehnološkom parku za subvencije najma poduzetnicima i projekte.

Odlukom Poglavarstva osnovano je Stručno povjerenstvo za pripremu i provođenje izrade ekspertize stanja građevinskih objekata nedovršenog kompleksa Sveučilišne bolnice Zagreb.

Prihvaćen je i zaključak za dodjelu 70 stipendija Grada Zagreba studentima za akademsku godinu 2004/2005. u visini 65 posto prosječne neto plaće u Zagrebu.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više