ZAGREB: IZLOŽBA TOMISLAVA GOTOVCA

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu večeras je otvorena izložba poznatoga zagrebačkog likovnog umjetnika Tomislava Gotovca, autora performansa i redatelja eksperimentalnih filmova. L

Izložbu su postavile Marija Gattin i Jadranka Vinterhalter, a izloženo je 20 radova iz fundusa MSU-a koje su muzejski stručnjaci otkupljivali od početka njegova umjetničkog rada.

Izložbu je popratila i projekcija šest Gotovčevih antologijskih filmova o djelima u različitim medijima - kolažima, fotografijama, filmovima, knjigama, objektima i grafikama. Tim prikazom dana je tek naznaka Gotovčeva djelovanja, napominje u katalogu Vinterhalter.

Sam umjetnik je rekao kako je želio i sebi i publici predočiti ono što se nalazi u fundusu MSU-a. Rekao je također kako je od 60-ih godina na dalje umjetnički djelovao izvaninstitucionalno, doslovce na ulici, gradskim trgovima, u prirodi i negalerijskim prostorima.

Jedan od najsnažnijih Gotovčevih umjetničkih izričaja su performansi i akcije koje počinje 1967. u Zagrebu izvedbom "HAPP naš", služeći se vlastitim tijelom kao izvornim sredstvom izražavanja.

Na izložbi je bogato performersko djelovanje predstavljeno fotografijama.

Pročitajte više