ZAGREB: izložen obnovljeni antički kip APOksiomena

U sklopu proslave Dana europske baštine večeras je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika izložena obnovljena antička brončana skulpture Apoksiomena, pronađena u podmorju otoka Lošinja prije četiri godine. L

Izložba će trajati tri dana, a nakon toga će kip bit vraćen u Hrvatski restauratorski zavod.

Brončanu skulpturu mladog atletičara, visoku 182 centimetra, koji skida s tijela ulje i prašinu, slučajno je otkrio belgijski turist. Kip je izvađen 1999. u organizaciji Ministarstva kulture i u suradnji Specijalne policije MUP-a. Pretpostavlja se da je nastao u doba prijelaza grčke klasike u helenizam u 4. stoljeću prije Krista.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Antun Vujić zahvalio je svima koji su zaslužni za sadašnji izgled skulpture.

Znatan doprinos uspjehu te akcije osim Ministarstva kulture dale su i neke inozemne fondacije, od kojih je najveća britanske fondacije Oxford Maritime.

Ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder podsjetio je večeras da su vrlo zahtjevnu akciju vađenja statue s morskoga dna i sustavno arheološko istraživanje nalazišta izveli areholozi ronioci Marijan Orlić, Mario Jurišić i Jasen Mesić.

Kad je izvađena iz mora, statua je godinu dana bila na desalinizaciji u bazenu Obučnog centra Specijalne policije MUP-a na Lošinju, a zatim su počeli restauratorski radovi pod vodstvom talijanskog restauratora Giuliana Tordija u suradnji s Antonijem Šerbetićem, voditeljm radionice za metal Hrvatskoga restauratorskoga zavoda. Očekuje se da će radovi na statui biti završeni sljedeće godine.

Vujić je najavio da će obnovljena skupltura biti smještena u Malom Lošinju u budućem muzeju.

(Hina) ta jn

Pročitajte više