Zagreb: Misa za žrtve terorističkog napada u Madridu

APOSTOLSKI nuncij u Hrvatskoj nadbiskup FranciscoJavier Lozano predvodio je večeras u katedrali u Zagrebu misu zadušnicu za žrtve terorističkoga napada u Madridu, koji se dogodio u prošli četvrtak.

Misu za žrtve napada priredilo je Španjolsko veleposlanstvo u Zagrebu.

U propovijedi apostolski nuncij je istaknuo da je večerašnja misa i molitva prikazana za žrtve nepravednog i bezumnog terorističkoga napada, koji je prošli četvrtak pogodio Španjolsku. Naglasio je da su nevine žrtve toga bezumnog atentata bili obični ljudi, radnici koji su u rano jutro putovali na svoja radna mjesta, te se zapitao tko može opravdati kriminalan čin tolikih razmjera i tko, i u čije ime može oduzeti život nevinim ljudima. "Crkva, vjerna Kristovu nauku, naviješta ljubav, bratstvo, pravednost i istinu. Te vrijednosti utkane su u temelje izgradnje istinskoga humanog društva i demokracije. U našoj euharistijskoj žrtvi duhovno se sjedinjujemo s obiteljima žrtava, s ranjenima da im Gospodin udijeli potrebnu utjehu i nadu u njihovim teškim kušnjama", naglasio je apostolski nuncij.

Spominjući se današnjeg evanđelja, koje govori o Lazarovu uskrsnuću, dodao je da je evanđelje izvor uskrsnuća i žrtvama terorističkoga napada i svima nama, jer, dodao je, život ne završava, nego se mijenja kako govori predslovlje mise za pokojne.

U ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Bozanića apostolskom nunciju predstavnicima Španjolskog veleposlanstva večeras se obratio generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije msgr. Vladimir Stanković. Kazao je da kardinal Bozanić večeras nije mogao predvoditi misu zadušnicu za žrtve terorističkog napada u Madridu, jer je na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

"On je duhom i molitvama ovdje i dijeli žalost s predstavnicima Španjolskog veleposlanstva i cijelim diplomatskim zborom u Hrvatskoj, s apostolskim nuncijem msgr. Lozanom na čelu", kazao je msgr. Stanković. Pročitao je i brzojav sućuti kardinala Bozanića madridskom nadbiskupu kardinalu Antoniju Roucu Vareli, u kojemu izražava sućut zbog nevinih žrtava u terorističkom napadu.

Misi za žrtve terorističkog napada u zagrebačkoj katedrali pribivali su predstavnici Španjolskog veleposlanstva, premijer Ivo Sanader sa suprugom, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, ministrica europskih integarcija Kolinda Grabar-Kitarović, članovi diplomatskog zbora i predstavnici međunarodnih organizacija.

Pročitajte više