Zagreb na proslavi 300. obljetnice osnutka Sankt Peterburga

ZAGREBAČKA Gradska skupština intenzivirat će suradnju Zagreba s prijateljskim gradovima, prije svega sa Sankt Peterburgom, gdje će skupštinsko izaslanstvo boraviti povodom 300. obljetnice osnutka drugog po značenju ruskog grada kojeg je 1703. osnovao Petar Veliki.

Svečana obljetnica bit će od 23. do 27. svibnja, a tada bi i zagrebačko izaslanstvo trebalo posjetiti Sankt Peterburg i darovati tom gradu skulpturu Jurja Križanića, sastavljača prve ruske gramatike unas, koju je 50-ih godina izradio kipar Vanja Radauš, a u obzir dolazi i neko drugo rješenje. To je zaključeno na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Predsjednik tog odbora Zdravko Tomac je naglasio da će se pojačati i suradnja Zagreba s Ljubljanom i Sarajevom. Suradnja s Ljubljanom je značajna jer Slovenija ulazi u NATO, a naši međudržavni odnosi nisu kakvi bi trebali biti pa bi se, kaže Tomac, na taj način suradnja obnovila i poboljšala. Isto se odnosi i na BiH, dodao je.

Zagrebačko izaslanstvo posjetit će Sankt Peterburg, Ljubljanu i Sarajevo do ljeta, a Šangaj na jesen. Suradnja Zagreba sa Sankt Peterburgom traje od 1968., sa Šangajem od 1980., a sa Ljubljanom i Sarajevom je nanovo uspostavljena 90-ih godina.

Članovi Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju izrazili su žaljenje što zagrebačko Gradsko poglavarstvo nije prihvatilo inicijativu da Skupština i Poglavarstvo provode jedinstvenu politiku predstavljanja Grada Zagreba u svijetu te su najavili da će osnovati višestranačko skupštinsko izaslanstvo koje će se pripremati za posjetu Sankt Peterburgu.

Pročitajte više