Zagreb: Otkriveno 12 turskih ilegalnih imigranata

ZAGREBAČKA policija jučer je u dvije kuće u naselju Kozari putevi zatekla 12 turskih državljana koji su tamo ilegalno boravili te je protiv njih podnijela prekršajne prijave, a protiv vlasnika kuća pokrenula je kriminalističku obradu, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Policija je ilegalce zatekla u potkrovlju susjednih dviju kuća jučer oko 8,30 sati i privela ih u policijski postaju, gdje je utvrđeno da su ilegalno ušli u Hrvatsku u dvije odvojene skupine.

Uvidom u putne isprave njih četvorice (u dobi od 19 do 28 godina) policija je utvrdila da su se od 7. do 12. svibnja, s ciljem da dođu do Italije, sastali u Istanbulu te potom zrakoplovom doputovali u Prištinu.

Autobusom su s Kosova 12. svibnja doputovali u Beograd, odakle ih je jedan taksist za 150 eura preko poljskih puteva van graničnih prijelaza prevezao u Hrvatsku.

U jutarnjim satima idućega dana dovezao ih je u Zagreb nedaleko trgovačkog centra Metro, gdje su se skrivali do 15. svibnja, kada im je došao nepoznati muškarac i odvezao ih u kuću na Kozari putevima, gdje ih je zatekla policija.

Ostalih osam truskih državljana (u dobi od 23 do 40 godina te s jednim 15-godišnjim maloljetnikom) u razdoblju od 12. do 14. svibnja također su zrakoplovom doputovali iz Istanbula u Prištinu, 15. svibnja su autobusom došli u Beograd, odakle su u dva taksija za 150 eura po vozilu dovezeni do granice.

Odatle su preko polja pješice ušli u Hrvatsku, gdje su ih, na nepoznatom mjestu, dočekala ta dva ista taksista i 17. svibnja ih dovezli u Zagreb.

Protiv svih turskih državljana podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnih prijava zbog kršenja Zakona o strancima te su dovedeni u prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu, a maloljetnik je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb smješten u Prihvatnu stanicu u Dugavama.

Protiv jednog od njih podnesena je i dodatna prekršajna prijava jer je u Hrvatsku nezakonito ušao unatoč ranije izrečenoj zaštitnoj mjeri vinkovačkog Prekršajnog suda, po kojoj je trebao napustiti teritorij Hrvatske najkasnije do 3. travnja ove godine. On nema pravo povratka u idućih godinu dana.

Svi su odbili da se o njihovu privođenju izvijesti tursko konzularno predstavništvo.

U policijsku postaju Maksimir jučer su privedeni vlasnici kuća u kojima su zatečeni turski imigranti, a protiv njih se vodi kriminalistička obrada radi utvrđivanja kaznene odgovornosti. U policiji se doznaje kako su na saslušanju rekli da ne znaju otkuda Turci u njihovim kućama.

Pročitajte više