Zagreb: otvoren 21. tjedan suvremenoga plesa

Koreografijama "Petrushka" i "Hunt" svjetski poznatoga finskog koreografa Terro Saarinena večeras je u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) otvoren 21. tjedan suvremenoga plesa. L

Na tom međunarodnom plesnom festivalu od večeras pa do 31. svibnja bit će prikazano 19 predstava i to na osam gradskih lokacija - HNK, ZKM, Gavella, Tvornica, andTD, bivše Kino Lika, Galerija SC i Gliptoteka HAZU.

Nastupit će izvođači i plesne skupine iz Finske, Južnoafričke Republike, Kanade, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Hrvatske.

Na večerašnjem otvorenju Terro Saarinen predstavio je potpuno nova koreografska viđenja baleta "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskoga. Njegova koncepcija usredotočena je na emocije i unutarnje borbe troje glavnih likova - Petrushke, balerine i Arapina.

Osim službenoga kazališno-plesnog programa organizator festivala - Hrvatski instituta za pokret i ples - HIPP, čiji je to najvažniji i najznačajniji projekt, priredio je i "off-program" koji uključuje zabavne večeri u bivšem Kinu Lika, izložbe fotografija i video-instalacija, predstavljanje plesnih i kazališnih projekata , drugoga broja časopisa za plesnu umjetnost "Kretanja" te projekta hrvatski plesni video u MM Centru SC-a.

Kako ističe umjetnička direktorica festivala Mirna Žagar - 21. tjedan suvremenoga plesa platforma je koreografskih i umjetničkih vizija na početku novoga tisućljeća kroz susret tradicije i suvremenosti.

Od osnutka do danas, festival nastoji predstaviti što veću raznolikost izražajnih forma i estetskih profila prisutnih danas u svijetu plesa, a pruža i mogućnost za prodor novih ideja i talenata i promišljanja umjetnosti plesnoga izraza unutar hrvatske kulture, dodaje umjetnička direktorica Mirna Žagar.

(Hina) xip ymć

Pročitajte više