Zagreb: Otvoren centar za djecu, mlade i obitelj "Modus"

OBITELJSKI centar za pružanje psihološke pomoći djeci, mladima i članovima njihovih obitelji "Modus" svečano je danas otvoren u Ulici kneza Mislava.

Obiteljski centar osnovalo je Društvo za psihološku pomoć radi savjetodavne i psihološke pomoći obiteljima - običnim ljudima koji se ponekad nađu u poteškoćama iz kojih se ne znaju sami izvući, kaže ravnatelj centra Boris Hudina.

Među programima "Modusa" su grupna i individualna savjetovanja za djecu i adolescente s poteškoćama u učenju, roditelje koji imaju problema u komunikaciji s djecom, parove u bračnoj krizi, te sve članove obitelji koji prolaze kroz različite poteškoće.

Roditeljima predškolske i školske djece omogućuje se čuvanje djece nekoliko sati dnevno u centru, dok oni čekaju liječnički pregled, izradu dokumenata i slično.

Sve su usluge za građane besplatne do jeseni ove godine, a nakon toga će se plaćati simbolična naknada za usluge.

O golemom interesu građana za takav vid pomoći govori činjenica da je u mjesec dana neformalnog rada u programe uključeno već stotinjak ljudi, a rezervacije za tretmane ugovaraju se i par mjeseci unaprijed.

Opremanje centra i njegov trogodišnji rad financiralo je nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova s oko 3,5 milijuna kuna, 250.000 kuna za ovu godinu uložio je Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, a Grad Zagreb dodijelio je prostor.

U centru rade tri stalno zaposlena djelatnika, tridesetak volontera i desetak stalnih suradnika.

Otvarajući centar, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović istaknuo je kako je mnogim ljudima u Hrvatskoj potrebna psihološka pomoć kako bi prebrodili traumatična iskustva proteklog desetljeća - rat, tranzicijske promjene i krize na mnogim područjima života.

Posebice je pomoć potrebna djeci i mladima kako ne bi potonuli u malodušnost, okrenuli se uzimanju alkohola i droge ili kriminalnom ponašanju, istaknuto je na otvorenju.

Pročitajte više