Zagreb: otvorena izložba Dine Trtovca "Slika u kontinuitetu"

Akademski slikar Dino Trtovac predstavio je zagrebačkoj kulturnoj publici novi ciklus slika nastalih u proteklih pet godina objedinjen na izložbi "Slika u kontinuitetu" otvorenoj večeras u zagrebačkome Muzeju Mimari u nazočnosti autora.

Riječ je o potpuno novome ciklusu slika i maloj retrospektivi kojom Trtovac kao slikar boje vezan uz slikarstvo enformela ponovno potvrđuje svoju originalnost, istaknuo je ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić.

A ta se originalnost, objasnio je Lukšić, očituje u tomu što je Trtovac, unutar trendova enformela, razvio osobni stil i novu definiciju slike kao stalne promjenjivosti i pokreta.

Prateći slučajno kadriranje kromatskih transformacija stječe se dojam kao da se kromatske pruge na slikama zapravo nastavljaju izvan okvira slika, rekao je Lukšić.

Kustos Muzeja Mimara Darko Glavan ustvrdio je pak da izložba Dine Trtovca ona koja s umjetničkim razlogom može ići u međunarodnu razmjenu.

Trtovčevo slikarstvo, smatra Glavan, upozorava na njegova svjetska ishodišta i osobnu ukorijenjenost.

Dino Trtovac rođen je 1947. u Šaronjama, a 1977. diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi profesora Nikole Reisera. Nakon diplome, boravi dvije godine u Parizu na specijalizaciji za slikarstvo kao stipendist francuske Vlade.

Od 1982. do 1992. živi i radi na relaciji Pariz-Zagreb i izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više međunarodnih nagrada za slikarstvo, a njegova se djela nalaze u poznatim svjetskim galerijama i zbirkama. Živi i radi u Zagrebu i Cavtatu.

Izložba u Muzeju Mimara bit će otvorena do kraja kolovoza.



(Hina) xip yvkn

Pročitajte više