Zagreb: Paliković-gruden i dalje predsjednica skupštine

MORANA PALIKOVIĆ-GRUDEN PalikovićGruden i dalje će predsjedati zagrebačkom Gradskom skupštinom, jer zahtjev za njezinim razrješenjem, koji su zatražila 24 gradska zastupnika "zbog omalovažavanja i netočnog javnog prikazivanja rada skupštinskog Povjerenstva za prenamjenu zelenih površina", na današnjoj sjednici Skupštine nije prošao.

Za njezino razrješenje glasovao je 21 oporbeni i nezavisni gradski zastupnik, protiv je bilo osam gradskih zastupnika iz redova HNS-a, a suzdržalo se 18 SDP-ova zastupnika.

Također nije prošao niti prijedlog 15 oporbenih zastupnika da se o razrješenju glasuje tajno.

Zagrebački gradski zastupnici su o razrješenju predsjednice Skupštine raspravljali više od pet sati, a nakon što je Paliković-Gruden ostala na svojoj dužnosti većina je oporbenih zastupnika nezadovoljno napustilo sjednicu.

Nakon što je zastupnica i predsjednica HNS-a Vesna Pusić stala u obranu stranačke kolegice Paliković-Gruden, smatrajući da je Povjerenstvo završilo posao zbog kojega je osnovano jer je ustanovilo da se u GUP-u zelene površine nisu smanjile na račun građevinskih, već povećale za tri posto, Zdravko Tomac (HSD) to je opovrgnuo.

Tomac, koji je inicirao zahtjev za smjenu, rekao je da je Povjerenstvo otkrilo kako se osam milijuna četvornih metara zelenih površina (sjeverna zelena zona) u novom GUP-u prenamjenilo u stambenu zonu ili građevinsko zemljište. Vrijednost te zemlje je oko četiri milijarde eura koje su tajkuni stavili u džep, rekao je. Tomac je ustvrdio kako se "nakon toga, da bi se to kompenziralo, sirotinji uzelo zemlju (na jugu) i tako se dobilo tih tri posto više zelenih površina".

Marko Pušić (HNS) rekao je da je ta zemlja prenamjenjena zbog budućeg razvoja grada, na što mu je Mario Starešinić (HDZ) rekao da to nije interes građana, već građevinske mafije.

Paliković-Gruden ispričala se članovima Tomčeva Povjerenstva ako su njezino zalaganje za prestanak rada Povjerenstva shvatili kao uvredu. Rekla je da su svoj posao znalački obavili, ali da je smatrala kako trebaju prestati s radom, jer ako su naišli na nepravilnosti ili kriminal to trebaju prepustiti drugima da dalje istražuju.

Pusić je također rekla kako zastupnicima nije odgovaralo da je Paliković-Gruden u javnost iznijela da zastupnici po sjednicama Povjerenstva i odbora dobivaju 800 kuna, pozvavši ih da naknade smanje na 100 kuna.

Tomac je pak rekao kako je Paliković-Gruden, iznoseći u javnost podatke o naknadama članova Povjerenstva u bruto iznosima, namjerno htjela diskreditirati zastupnike.

U žustroj raspravi zastupnika došlo je i do jednog incidenta kada je nezavisni zastupnik Krasnodar Rora Vesni Pusić zamjerio njezino zalaganje za uvođenje fitnessa u Hrvatskom saboru, pri čemu ju je uvrijedio aludirajući na njezin fizički izgled. Vesni Pusić se najprije ispričao Rorin kolega Nenad Ivanković, a zatim i sam Rora, a Pusić je ispriku prihvatila.

Gradski zastupnici danas su između ostalog izgalasali polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Zagreba za prvih šest mjeseci ove godine i poslovna izvješća direktora gradskih trgovačkih društava za 2003.



(Hina) xbma yln

Pročitajte više