Zagreb: Pilot projekt "Bolnica u kući"

U ZAGREBU u je počela provedba pilot projekta "Bolnica u kući", u sklopu kojega se plućne bolesnike, nakon stabilizacije njihove osnovne bolesti, šalje na kućnu njegu i terapiju umjesto da ostaju u bolnici.

Cilj projekta koji financira gradski Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb jest smanjenje troškova bolničkog liječenja, koji su nekoliko puta veći od zdravstvene skrbi u kući. Također se taj projekt namjerava prenijeti na druge gradove i županije.

Zdravstvenu skrb u vlastitom domu zasad prima sedam pacijenata koji boluju od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), a dosad su se liječili u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

O njima skrbe četiri medicinske sestre iz Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, a procjenjuje se da će do završetka pilot projekta do kraja 2003. takav vid liječenja proći oko 150 plućnih bolesnika u Zagrebu.

Po riječima ravnatelja Specijalne bolnice za plućne bolesti Veljka Vrbanića, oboljeli od KOPB-a obično borave u bolnici između tri i četiri tjedna, a na taj će način moći otići kući sedam do 10 dana ranije.

Ravnatelj Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Zorislav Bobuš ističe da će njega u kući tih bolesnika biti pet do šest puta jeftinija nego boravak u bolnici gdje inače, po nekim pokazateljima, čak 20 posto bolesnika leži bez prave dijagnoze.

Pročitajte više