Zagreb: Počela međunarodna konferencija "Obrazovanje odraslih - na putu prema EU"

DVODNEVNA međunarodna konferencija "Obrazovanje odraslih na putu prema EU" počela je jutros u Zagrebu u nazočnosti najviših Vladinih dužnosnika i inozemnih gostiju.

Ivo Sanader, predsjednik hrvatske Vlade, pozdravljajući skup, naglasio je da Hrvatska vidi obrazovanje kao temelj svoje budućnosti koji će joj omogućiti brži ulazak u Europsku uniju.

Istaknuo je da Hrvatska sa svojim susjedima treba izgrađivati zajedničke vrijednosti, što se postiže obrazovanjem, te da je Europska unija društvo zajedničkih vrijednosti, a ne elitni klub. Zahvalio je Doris Pack, članici Europskoga parlamenta, koja je u vrijeme predizborne kampanje našla vremena posjetiti Hrvatsku.

Sanader je izjavio kako raspolaže informacijom da će Hrvatska biti uvrštena na dnevni red sjednice Europskog vijeća 17. i 18. lipnja, kako očekuje da će Hrvatska dobiti status kandidata te da će biti određen datum početka pregovora.

"Uvjeren sam da će EU donijeti odluku koja će biti jasan znak da će vrata biti otvorena svima koji su za reforme", rekao je Sanader.

Doris Pack je podržala inicijativu o cjeloživotnom obrazovanju kazavši da se europski identitet i obrazovanje ne mogu odvojiti. "Želimo svima stvoriti iste uvjete", dodala je te je izrazila nadu da će Hrvatska 2007. ući u EU, ali, ako se to i ne dogodi, kako je rekla, Hrvatska će moći korisiti sva prava iz programa "Tempus", u kojem su svi elementi programa "Sokrates" i "Leonardo".

"Vaša Vlada na dobrom je putu, čemu pridonosi i incijativa o cjeloživotnom obrazovanju, a mi ćemo dati stručnu pomoć da se izrade najbolji zakoni", rekla je i poručila da, što se tiče susjedskih odnosa, susjedi trebaju paziti jedni na druge i učiti jedni od drugih.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac smatra da je cjeloživotno obrazovanje važno za razvoj svakog pojedinca i gospodarstva.

Rekao je da će se zauzeti za što bolji proračun za obrazovanje i da se omogući da u Hrvatskoj budu dostupna sva znanja i obrazovanje od predškolskog doba od zrelih godina života.

Cjeloživotno obrazovanje ocijenjeno je nužnim za sve građane zbog stjecanje potrebnih znanja, vještina i zajedničkih vrijednosti, mogućnosti zapošljavanja i za praćenje ubrzanog razvoja znanosti.

Na konferenciji je rečeno da je u Hrvatskoj pokrenuta izrada prvog zakona za obrazovanje odraslih i osnovano povjerenstvo s ministrom Draganom Primorcem na čelu.

Konferenciju je organizirala Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta u povodu 50. obljetnice svoga postojanja i okupila je sudionike iz zemalja jugoistočne Europe i nekih zemalja Europske unije.

Pročitajte više