Zagreb: Poglavarstvo o osobama s invaliditetom

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo danas je prihvatilo prijedlog Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u Zagrebu od 2003. do 2006. koji će biti upućen Gradskoj skupštini na donošenje.

U Zagrebu živi 80.119 osoba s invaliditetom ili 10,3 posto od ukupnog broja stanovnika, izvijestio je Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb iz kojeg je proizašao prijedlog Strategije. Njome će se promicati i osiguravati prava osoba s invaliditetom te provoditi mjere i aktivnosti na lokalnoj razini, dodao je ocijenivši da je dosad zbog izostanka koordinacije i planiranja aktivnosti cjelokupna skrb o osobama s invaliditetom bila nezadovoljavajuća. Poticaj za izradu Strategije je i činjenica što je 2003. proglašena Europskom godinom osoba s invaliditetom, naveo je.

Gradsko je poglavarstvo danas donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta za izgradnju poslovno-stambenog i trgovačko-kulturnog kompleksa na raskrižju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca. Natječaj će biti objavljen u dnevnom tisku. Moguća bruto razvijena površina buduće građevine je 70.000 četvornih metara, a kupac će, ako postigne veću bruto razvijenu površinu, biti dužan tu razliku i naknadno platiti. Taj dodatak u ugovor je ugradio Gradski ured za upravljanje imovinom na prijedlog zamjenika gradonačelnice Milana Bandića na jednoj od prošlih sjednica.

Odboreno je i 15-ak zaključaka o zajedničkom zakupu poslovnog prostora. Radi zaštite gradske imovine, Milan Bandić je predložio da se u buduće ugovore o zakupu uvrsti klauzula da se zakupci odreknu prava na potraživanje sredstava koja su uložili u poslovne prostore bez obzira na odobrenje vlasnika. Taj je prijedlog načelno prihvaćen, a službeno će ga uobličiti gradska pravna služba.

Na upit kad će Grad Zagreb platiti naknadu za grob prvog hrvatskog predsjednika, Bandić je odgovorio da se u plaćanju grobne naknade pokazao ´šlamperaj´ te da je zakazala komunikacija između ´Gradskih groblja´ i nadležnih gradskih ureda. Sva dosadašnja dugovanja od dva milijuna kuna Grad će otpisati i svakako će plaćati grobna mjesta i za Krležu i Nazora i Tuđmana jer je za to preuzeo obvezu i u ovogodišnjem gradskom proračunu za to predvidio posebnu stavku, naveo je.

Prema izvješću o upisu u dječje vrtiće u pedagoškoj godini 2002./2003. jasličkim i vrtićkim programima je obuhvaćeno 63 posto zagrebačkih predškolaca ili 30.884 djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima i predškolama.

Pročitajte više