Umjesto u odvodnju, Bandić ulagao u fontane i zlatne WC-e

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

ZAGREB su proteklog vikenda pogodile velike poplave, za neke ulice bio je potreban čamac, ljudima su poplavile kuće, stanovi, dječja bolnica u Klaićevoj pretrpjela je veliku štetu, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na kraju svega je zaključio da bi to ljudi brzo zaboravili da, eto, nije umro vatrogasac koji je bio na intervenciji. Bandić je briljirao i izjavom da je poplava djelomice krivnja građana koji su ilegalno uređivali suterenske i podrumske stanove.

Iako je u Varaždinu palo i 60 posto više kiše nego u Zagrebu, taj grad nisu zadesile poplave kao Zagreb, za koji je još jednom došla na vidjelo nebriga gradskih vlasti jer se nije ulagalo u odvodnju.

>>U Varaždinu je palo gotovo 60 posto više kiše nego u Zagrebu, a nema vijesti o poplavama u tom gradu

Tomislav Tomašević, saborski zastupnik i jedan od gorljivih kritičara Bandićeve politike upravljanja gradom, komentirajući poplave izjavio je da je očito da sustav odvodnje ne funkcionira dobro, da je infrastruktura zastarjela i prenapregnuta, a da Bandić ima klasičan manevar kako prebaciti odgovornost na građane.

>>Tomašević komentirao Bandićevu izjavu da su građani sami krivi za poplave

Samo za fontane kod NSK građani su izdvojili oko 50 milijuna kuna

A u što je točno Bandić ulagao posljednjih godina Zagrepčani itekako dobro znaju kad na svakom koraku mogu naletjeti na jednu, a ponegdje i na nekoliko fontana.

Sve je počelo izgradnjom fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Krajem prosinca 2012. godine ondje je otvorio dvije fontane koje su koštale oko 18,5 milijuna kuna, a još tri fontane vrijedne 30 milijuna kuna na istom je mjestu otvorio na ljeto 2016.

Istog je ljeta otvorio i fontanu na Radničkoj cesti površine 44 četvorna metra koja izgledom podsjeća na malo veći dječji bazen na napuhavanje.

Cijena prava sitnica, svega 612.500 kuna s PDV-om, koliko se procjenjuje da je Zagrebački holding u nju uložio. Iz toga proizlazi da je kvadrat spomenute fontane stajao oko 1850 eura.

>>Bandić otvorio novu fontanu na Radničkoj

Iako je prvotno trebao biti izgrađen klasični kružni tok, Bandić je nakon obnavljanja Zaharove ulice rekao da će inzistirati na otvorenju fontane u Radničkoj cesti, upravo na tom kružnom toku, gdje se spajaju spomenute ulice.

Ova fontana unatoč tome što stoji više od pola milijuna kuna, ipak spada među skromnije, ako uzmemo u obzir one kod NSK.

Fontanu na Britancu otvorili svećenik i časna

Iste godine dao je sagraditi i novu fontanu na Tomislavovu trgu vrijednu dva milijuna kuna.

>>Show na otvaranju Britanca: Muškarac pišao u fontanu, Bandić i svećenik je blagoslovili

U ožujku 2017. napravio je pak pravi show za otvorenje fontane na Britancu. Prvo je zbor Blagoje Bersa otpjevao himnu, da bi potom pred mikrofon stao velečasni Zlatko Koren koji je uz molitvu blagoslovio fontanu. Tu nije bio kraj, pa je Bandić pozvao časnu sestru da pritisne gumb i tako uključi fontanu.

Bandić je izgradnju najavio još u srpnju, nakon što je Britanski trg počistio od obrtnika koji su ondje godinama vodili svoja poslovanja. Tada je rekao kako je to "vizija gradonačelnika stara već deset godina."

"Posebno me veseli kako su se fontane prestale nazivati Bandićevim fontanama, a sada su zagrebačke fontane. Uređuje se sjever Iličkog placa. Tamo će biti fontana koja će stajati 100.000, 150.000 kuna. Otkrivamo javne prostore, da napravimo sadržaje za naše sugrađane. Zagreb to zaslužuje. Mi smo europska metropola. Mi želimo biti ljepši i bolji od Rima i Beča. Nismo mi balkanska kasaba", dodao je tom prilikom Bandić.

A osim u fontane, Bandić novac građana voli ulagati i u javne WC-e.

Osim na fontane trošilo se i na zlatne WC-e

Po tome je postao poznat 2009. godine kad je tvrtka Tigra vlasnika Milana Penave, ujedno Bandićevog kuma, izgradila dva javna WC-a na okretištima tramvaja i autobusa Dubrava i Dubec, koja su koštala 1,5 milijuna kuna s PDV-om ili oko 11 tisuća eura po četvornom metru.

Riječ je o montažnim WC-ima od kojih je svaki veličine 9 kvadrata. To su bili najskuplji WC-i koje je Zagreb dobio.

No, Bandić je nastavio s praksom skupocjenim WC-a.

>>Zagreb će obnovu WC-a od 4 kvadrata platiti 290.000 kuna

Zagrebački Zrinjevac krajem prošle godine obnovio je kućicu spremišta sa sanitarnim čvorom veličine 3,86 kvadrata, u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., a prema troškovniku koji je objavljen tad u medijima, to je stajalo oko 287.500 kuna, odnosno oko 10.000 eura po kvadratu.

>>Zagreb ima novi zlatni wc, ovu četku Zagrepčani su platili 312 kn

U ožujku ove godine doznalo se i da su Zagrepčani masno platili četku za WC u prostorijama mjesnog odbora Trnjanske Savice. Četke koje se u dućanima mogu naći za desetak kuna, plaćena je 312,5 kuna.

Pročitajte više