Zagreb: Potpisan kolektivni ugovor za URIHO

Predstavnici grada Zagreba i triju sindikata potpisali su danas kolektivni ugovor za radnike zaposlene u Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO).

Uz dvadeset milijuna kuna godišnje, koliko je grad kao većinski vlasnik dosad izdvajao za tu ustanovu, za ostvarenje prava iz kolektivnog ugovora osigurat će dodatnih 3,5 milijuna kuna.

Dijelom sredstava (2,5 milijuna kuna) bit će povećana osnovica za obračun plaća sa 1588 na 1750 kuna, i stalnog dodatka na plaću s 578 na 608 kuna. Time će plaće za 532 zaposlenih u URIHO-u prosječno porasti za oko 11 posto.

Preostali iznos od milijun kuna bit će utrošen na isplatu drugih materijalnih prava - božićnice, uskršnjice i regresa, koja dosad nisu bila isplaćivana radnicima.

Kolektivni ugovor potpisali su zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i predstavnici Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja, Sindikata invalida Hrvatske i Sindikata za grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

Predsjednica sindikata invalida Iva Legradi napomenula je da dosad nijedna slična ustanova nije imala kolektivni ugovor.

Kolektivni ugovor sklopljen je za razdoblje od 1. travnja do 31. travnja 2003. godine.

Pročitajte više