Zagreb Pride: "Policija ove godine nije dozvolila da gradom zavladaju ulične bande"

ORGANIZACIJSKI odbor Zagreb Pridea 2008. najoštrije je osudio fizičke napade na aktiviste Kristijana Grđana i Sanju Juras te na tri sudionika koji su iz Kosova došli na subotnju Povorku ponosa LGBTIQ osoba.

"Homofobni nasilnici napali su domaće i strane aktiviste, dakle politički djelatne osobe, pa su ti napadi još ozbiljniji jer se radi o izravnim napadima na slobodu mišljenja, izražavanja, javnog okupljanja i političkog djelovanja. Zagreb Pride izražava punu solidarnost i podršku napadnutim aktivistkinjama i aktivistima. Od policije tražimo da učini sve kako bi se pronašli i priveli nasilnici te da navedene događaje tretira kao  kaznena djela nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije, koja predstavljaju zločine iz mržnje, a ne tek kao prekršaj kako je najavila", navode u svom priopćenju.

"On nositelja institucija izvršne vlasti, predsjednika Republike, predsjednika Vlade i Vlade RH u cijelosti tražimo da odmah i bez ustezanja osude nasilje koje se dogodilo na Prideu te da ga izrijekom imenuju homofobijom. Takva osuda je nužna i potrebna, u skladu je s europskim vrijednostima i nakon nje mora uslijediti aktivno nastojanje Vlade RH u suzbijanju homofobije, transfobije i bifobije koje su u hrvatskom društvu sveprisutne. Naglašavamo da je svaki napad na LGBTIQ osobu napad na civilizirano i europsko, demokratsko i slobodno hrvatsko društvo", dodaju.

Organizatori tvrde: Ovo je bio najveći i najbrojniji Zagreb Pride do sad

"Ovogodišnji Zagreb Pride `Snaga zajedništva - Imaš hrabrosti!` bio je brojnošću najveći dosad i protekao je u skladu s našim očekivanjima: mirno, dostojanstveno, ali i hrabro, veselo i ponosno. Također, političku podršku službeno su Povorci ponosa iskazali predsjednik Stipe Mesić, te četiri parlamentarne stranke: SDP, HNS, HSLS i SDSS. To je dosad i najsnažnija politička podrška koju je Zagreb Pride ikada imao", navode.

Ove je godine s policijom ostvarena uzorna suradnja i snage reda odradile se primjeren posao na osiguranju skupa i grada te nisu dozvolile da kao lani Zagrebom zavladaju ulične bande. Manifestacija bila je pod posebnom pozornošću tijela Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe koje ćemo izvijestiti o cijelom događaju, napose o izgredima i napadima te o postupanju policije", dodaju.

I.M.
Foto: Kristijan Horvat

Pročitajte više