Zagreb: Proslava 1. svibnja u Maksimiru

SINDIKALNE središnjice u zagrebačkom parku Maksimiru obilježavaju danas, 114. put, Međunarodni praznik rada 1. svibanj.

Sindikati u zajedničkom letku upozoravaju da su radnička prava u mnogome ugrožena jer međunarodni kapital i bespoštedna borba za profit ugrožavaju radnička i ljudska prava širom svijeta, a hrvatski kapitalisti, kako ističu, poslušno slijede globalne trendove.

Vladi i Hrvatskom saboru poručili su da u Europsku uniju mogu samo zajedno sa socijalnim partnerima, a poslodavcima da protusindikalno ponašanje ne pridonosi konkurentnosti njihovih tvrtki.

Praznik rada, koji se u Maksimiru slavi 114. godinu, sindikalne središnjice obilježavaju odvojeno.

Na maloj pozornici pokraj ulaza u Maksimir domaćini su Udruga radničkih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati, a na velikoj pozornici na livadi Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Za građane, koji od jutarnjih sati posjećuju Maksimir, sindikati su pripremili zabavni program i 14.000 porcija prvosvibanjskoga graha.

U jutarnjim satima Maksimir je posjetio predsjednik Republike Stjepan Mesić i građanima čestitao Praznik rada, kako je rekao, kao građanin, a ne kao političar.

Poželio je da oni koji rade, za svoj posao primaju plaće, a da oni koji ne rade, nađu posao. "Ako želimo u Europsku uniju, želimo zaštitu radnih prava kao u etabliranim europskim demokracijama", rekao je Mesić građanima kod male pozornice.

Kako je najavljeno, maksimirski park će oko podne u ime Vlade posjetiti potpredsjednica Jadranka Kosor.

Međunarodni praznik rada obilježava se u spomen na velike radničke demonstracije u Chicagu održane 1. svibnja 1886. godine kad je u sukobima s policijom poginulo više od 200 radnika, a osmero je nakon toga na montiranim procesima osuđeno na smrt. Radnici su tada tražili osmosatno radno vrijeme, a u spomen na njihove žrtve, kao i na sve druge žrtve borbe za radnička prava, 1. svibnja se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada.

U Hrvatskoj se 1. svibnja počeo obilježavati već iduće, 1890. godine, a prva proslava organizirana je u Maksimiru.

Pročitajte više