Zagreb: Prosvjednici ponovno blokirali ulaz u ˝Croatia bus˝

ČETRDESETAK radnika ponovno je nakon odlaska sudskog izvršitelja blokiralo autobusima ulaz u krug ´Croatia busa´ u kojem je ostalo zapriječeno osam autobusa.

Prosvjednici su prethodno bez većeg otpora dopustili policiji da na temelju sudskog naloga ukloni autobuse s glavnog ulaza u tvrtku i iz mehaničarske radionice.

Radnici su se odlučili za novu blokadu tvrdeći da je sudski izvršitelj Dragutin Šapirov prekoračio svoje ovlasti jer je dozvolio i deblokadu praonice u kojoj je bila zapriječena većina autobusa.

Nakon toga, iz kruga tvrtke izvedeno je ukupno 25 autobusa, a osam autobusa ostalo je blokirano u krugu poduzeća.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je novinarima da je sudski izvršitelj prekoračio svoje ovlasti jer je naredio deblokadu autobusa koji nisu određeni sudskim nalogom.

´Danas se dogodio poraz pravne države, a premijer Ivica Račan koji je nedavno izjavio da je ´Croatia bus´ test za pravnu državu, pao je na polugodištu. No, ipak mu ostaje mogućnost popravka, a to je razbijanje lanca prometne mafije´, izjavio je Iveković.

Četrdesetak prosvjednika blokiralo je još 5. studenoga ´Croatia bus´ tražeći smjenu sadašnje uprave i imenovanje nove, koja će voditi tvrtku do završetka sudskih postupaka koji se zbog navodnih malverzacija vode protiv bivšeg direktora Leona Sulića.

Oni optužuju Sulića za niz nezakonitosti, poput poslovanja na crno, utaje poreza, iznošenja 60 milijuna maraka iz tvrtke i nezakonitog preuzimanja njihovih dionica, kao i podizanja kredita u osobne svrhe.

Zamjenik člana uprave Trpimir Sulić (sin Leona Sulića) ponovno je danas odbacio te optužbe, nazvavši ih ´čistim lažima´.

Najavio je da će zatražiti deblokadu i preostalih autobusa iz tvrtke, kao što je, po njegovim riječima, bilo predviđeno sudskim nalogom.

Govoreći o prosvjednicima, kojima je uprava podijelila izvanredne otkaze, Sulić je najavio da im neće biti omogućen povratak na posao, jer to ne bi bilo u redu prema ostalih 350 radnika kojima su zbog blokade i pada prometa smanjene plaće.

Sulić tvrdi da ´Croatia bus´ zbog blokade svakodnevno gubi između 80.000 i 90.000 kuna.

Pročitajte više